Subota, 4 svibnja, 2024

Mostar će biti uređen kao i Travnik, ili obratno

Must Read


Pitanje Mostara već se odavno povlači po političkom šahovskom polju. Bošnjački političari traže neku vrstu nacionalne zaštite od hrvatske većine koja živi u glavnome gradu Federacije. Namjerno ili nenamjerno prešućuju istovjetni položaj Hrvata u Travniku. Kada govorimo o Travniku i Mostaru, govorimo o sjedištima županija s istim, posebnim režimom upravljanja.
Ono što je Mostar u Hercegovini, kako za Hrvate tako i za Bošnjake, to isto je Travnik u središnjoj Bosni. Nažalost, ova dva grada ni izbliza nisu imali jednak tretman međunarodne zajednice.
Amandman na Ustav Federacije koji regulira preustroj Travnika na temelju istih načela koja vrijede i za Mostar donesen još 1997. godine, a Forum Federacije zadužio je 16. travnja 1998. godine sve političke strukture da riješe to pitanje.
Petritschevim ustavnim promjenama ukinut je paritet u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a time je iz Ustava Federacije BiH i Srednjobosanske županije brisan tzv. travnički amandman, koji glasi : ”Travnik kao sjedište Srednjobosanske županije bit će organiziran kao gradska zajednica na temelju istih načela kao Mostar, sjedište Hercegovačko-neretvanske županije”.
Hrvatski političari su jasni u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, što god bošnjački političari žele u Mostaru to isto će morati osigurati Hrvatima u Travniku.
Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, rekli smo, uzmite dvije županije s izraženim multietničkim karakterom – HNŽ i SBŽ, pa da središta – Mostar i Travnik uredimo po istom modelu,izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, govoreći za Dnevnik D TV1.
Sa takvim stavom se slažu i prvi čovjek Federacije BiH Marinko Čavara kao i prvi čovjek Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Na nedavnom sastanku Čavare i Bešlića u Mostaru razgovarano je o potrebi provođenja presuda Ustavnog suda BiH, te je zaključeno da je ključ rješavanja odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH u odredbama Statuta Grada Mostara, na istovjetan način kao i u drugim općinama na čitavom prostoru Federacije BiH, kao što je općina Travnik.
Po svemu sudeći odgovor na pitanje grada Mostara se nalazi u Travniku. Da li će Travnik biti uređen kao Mostar, kako god da se hrvatski i bošnjački političari dogovore ili će se pak Mostar urediti kako je u ovom trenutku uređen Travnik, odgovor bi trebali dobiti u bliskoj budućnosti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -