Published On: Ned, pro 20th, 2015

LE FIGARO Velike sile se slažu o mirovnom planu za Siriju


Četiri i pol godine nakon početka strašnog ratnog sukoba u Siriji u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi i milijuni se raselili, velike sile su konačno postigle dogovor o nacrtu rezolucije koja odobrava ambiciozni mirovni plan za Siriju.
Nakon dugih i teških pregovora, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina) su se sastale u petak u New Yorku i usvojile jednoglasno ovaj tekst.
Šta sadrži ova rezolucija koja se oslanja na mapu puta iz Beča? Pod okriljem UN-a, ovaj plan predviđa održavanje pregovora od početka siječnja 2016. godine između sirijske vlade i opozicije, kako bi započeli “politički tranzicijski proces hitno”. Istovremeno, predviđeno je uspostavljanje “prekida vatre”, zatim uspostavljanje tranzicijske vlade i organiziranje izbora. Ostaje na sirijskom narodu ”da odluči o budućnosti Sirije”, precizirano je.
Međutim, tekst ne govori ništa o sudbini rezerviranoj za Bašara al-Assada. Zapadne zemlje bi željele njegov odlazak, suprotno Rusiji. Šef francuske diplomacije Laurent Fabius, je tražio “garancije” o odlasku sirijskog predsjednika. Ovaj odlazak “se nameće ne samo zbog moralnih razloga već i efikasnosti”, naglasio je ministar vanjskih poslova.
Malo prije glasanja u Vijeću sigurnosti, na godišnjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Barack Obama je ponovno potvrdio da bi njegov sirijski kolega trebao napustiti vlast. Američki predsjednik je ocijenio da neće biti mira u Siriji ”bez legitimne vlade”, prenio je Le Figaro.
Dnevnik.ba
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare