Subota, 4 svibnja, 2024

Veštaci nastavljaju svedočenje na suđenju Jašareviću

Must Read

SARAJEVO – Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje vehabiji Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, a Tužiteljstvo BiH će pozvati još četiri vještaka.

Tužilaštvo će pozvati biologa koji je bio spriječen da svjedoči 24. rujna i vještake koji su vještačio mobitele, laptop koji je koristio Jašarević i municiju koja je pronađena u Maoči nakon napada na američku Ambasadu.

– Vještačenjem je utvrđeno da su na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. listopada 2011. pucali vehabija Mevlid Jašarević, koji je optužen za ovaj teroristički napad i, najvjerojatnije, policijski službenici Sanel Šabanović i Dalibor Ćato – rekao je vještak Federalnog MUP-a Hajdar Mevludin tijekom svjedočenja 24. rujna.

Balističar Bruno Franić rekao je tada da je ustanovljeno da je iz automatske puške ispaljeno 105 metaka, a pet metaka iz pištolja marke “glok”, koje su koristili Šabanovoć i Ćato.

On je potvrdio da su pregledom odjeće ranjenog Mirsada Velića pronađena oštećenja od metka na hlačama, čarapama, pidžami i cipelama, a na odjeći Jašarevića oštećenja od jednog zrna na leđima.

Tužitelj Dubravko Čampara istaknuo je da će na iduća dva ročišta Tužilaštvo završiti s iznošenjem dokaza.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. lipnja. Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema optužnici koju je 23. travnja podiglo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali iznude ustupke od organa vlasti zahtjevom da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

REZOLUCIJA BEZ ARMENIJE; IZRAELA I KONGA: Među konsponzorima priču predvode države koje nikada nisu i neće priznati genocide koje su počinile. Među njima...

Broj kosponzora rezolucije o Srebrenici i dalje raste. Trenutno su ukupno 32 države navedene kao kosponzori rezolucije, prenosi N1....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -