Subota, 25 svibnja, 2024

KRAJ MAJORIZACIJE? SAD idu u ozbiljnu inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije

Must Read

Naime, službeni Washington je odlučan u namjeri da aktivira političke snage u FBiH da bi postigle ključni unutarnji dogovor o tome kako izmijeniti veći entitet, koji zbog komplicirane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpska.

Ukoliko bude uspješan, ovaj će projekt biti najznačajnija reforma u BiH od potpisivanja Daytona, posebno jer je njegov uvjet da bude rezultat domaćeg dogovora.

– Želimo pomoći FBiH, koja je ustrojena Washingtonskim sporazumom, lakše živi, ukloniti višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutarnjeg dogovora. Mi nećemo udariti šakom o stol i dati papir koji neko treba odbiti ili prihvatiti. Svjesni smo koliko se radi o ozbiljnom i kompliciranom projektu, zbog čega će inicijativa u sebi sadržavati podstrek domaćim snagama da dođu do zajedničkog rješenja koje će biti provedeno – naveo je izvor “Avaza”.

Kako saznaje list, politički razgovori o ovoj inicijativi su već počeli, a već početkom naredne godine bit će profilirani prvi konkretni prijedlozi.

Primarni cilj je, kako su prenijeli diplomatski izvori, smanjenje i suviše skupog administrativnog aparata, koji evidentno koči gospodarstvo u FBiH, a samim tim otežava život na tlu ovog entiteta.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili potporu partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Europsku uniju.

Također, kako je preneseno, preliminarni kontakti s političkim liderima u FBiH pokazali su spremnost i konsenzus da se promjene u FBiH moraju dogoditi.

Plan će, kako saznaje list, biti realiziran u etapama. Inicijatori procesa su već angažirali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim prijedlozima novih ustavnih rješenja.

Želja Washingtona jeste da prijedlozi budu rezultat domaće pameti i da se proces gradi od baze prema političkom vrhu, a ne obratno.

Potom će, već početkom 2013. godine, biti organizirana međunarodna konferencija na kojoj će svoje prijedloge o rekonstrukciji FBiH izdefinirati akademici, profesori i stručnjaci te predstavnici civilnog sektora.

Drugi korak bi onda podrazumijevao objavljivanje tih prijedloga te razgovore s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima bh.. vlasti.

– Cilj je da ideju razviju domaće snage te da na kraju ponude konkretna rješenja. Također, potrebno je neke nadležnosti kantona prenijeti na razinu FBiH i obratno te bolje riješiti financiranje Federacije. Ali cijeli proces se mora držati u okvirima realnih rješenja – kazao je izvor uključen u ovu inicijativu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -