Published On: Pon, lis 1st, 2012

ANALIZA: Kojim će putem Željko Komšić?

Nakon što je napustio SDP, Komšić se povukao u “mir i tišinu” redovito i uredno obavljajući poslove člana Predsjedništva BiH. Prvi put u ovo vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore u javnosti se pojavio prije 11 dana kada je iz njegovog ureda priopćeno da je primio izaslanstvo Liste za Bugojno

Nakon što je 23. srpnja napustio SDP, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, samo dva puta se javno oglasio o “svom slučaju”. Jednom je vrlo izravno poručio da će on osobno obavijestiti javnost kada definitivno odluči hoće li formirati svoju stranku. Drugi put je bio precizan priopćivši da nakon napuštanja SDP-a neće preći ni u jednu drugu političku stranku.
Prvo s Bugojancima

Bez dvojbe, Željko Komšić bio je i ostao jedna od najistaknutijih ličnosti na političkoj sceni BiH, svejedno što je napustio SDP, stranku koja ga je lansirala u politički život. Nakon što je dva puta glatko pobjeđivao na izborima za načelnika općine Novo Sarajevo, bio je i veleposlanik BiH u Srbiji i na tu funkciju dao ostavku, on je kao kandidat SDP-a uzastopno dva puta uvjerljivo pobijedio na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Na izborima 2010. godine osvojio je blizu 340.000 glasova. To je bila još jedna potvrda njegove iznimne popularnosti,  rejtinga i povjerenja koje uživa među građanima u cijeloj zemlji. Iz SDP-a je otišao zbog neslaganja s politikom te stranke, prvenstveno sporazumom koji je SDP potpisao s HDZ-om, a tiče se izmjena Ustava BiH.

Nakon što je napustio SDP, Komšić se povukao u “mir i tišinu” redovito i uredno obavljajući poslove člana Predsjedništva BiH. Prvi put u ovo vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore u javnosti se pojavio prije 11 dana kada je iz njegovog ureda priopćeno da je primio izaslanstvo Liste za Bugojno. Istini za volju, to je prošlo prilično nezapaženo u široj javnosti, ali je u Bugojnu itekako odjeknulo s obzirom na ugled koji Komšić ima u tom gradu i činjenicu da je dao punu potporu Listi koja se kandidirala za Općinsko vijeće na predstojećim izborima. Iza liste stoji dvadesetak istaknutih Bugojanaca koji su nezadovoljni kako su velike političke stranke upravljale tim gradom pa su se samoorganizirali u namjeri da na izborima pobijede i preuzmu vlast.

Jagma i ponude

To nije sve. Komšić je sredinom prošlog tjedna boravio u Tuzli, ali se nije sastao ni s jednim gradskim ili županijskim dužnosnikom. Viđen je u hotelu “Tuzla” u razgovoru s nekoliko uglednika iz Tuzle za koje bolje upućeni kažu da nisu stranački angažirani. Jučer se u Tuzli moglo čuti da se uvelike priprema osnivanje nove političke stranke na razini države i da će biti registrirana do kraja ove godine. Navodno, Komšić je razgovarao i s inicijatorima osnivanja te nove stranke za koju se već priča da će biti izrazito građanske orijentacije i da će izići na opće izbore 2014. godine.

U protekla dva mjeseca, nakon što je  napustio SDP, za Komšićem je vladala prava jagma. Mnoge političke stranke i njihovi šefovi, što javno, što preko posrednika, nudile su mu članstvo, neke odmah i predsjedničku poziciju. Sve ponude on je odbio – s obzirom da je iskusan političar, da se u politici svega nagledao i da je i sam svašta prošao, dobro mu je poznato da onome tko mijenja stranačke dresove i prelazi iz stranke u stranku, a uglavnom je to zbog vlastitih interesa, građani u konačnici ne vjeruju i da takvi završe na političkoj margini s malo glasova na izborima, lokalnim ili općim.

S druge strane, Komšić je jednostavno zatrpan pozivima građana da im se stavi na čelo i povede ih u “sređivanje države”. Posljednjih dana se priča da su mu iz nekih krugova SDP-a upućivani pozivi da se vrati u ovu stranku.

Željko Komšić iza sebe ima 48 godina života, vrhunsku političku karijeru i ugled i izvjesno je da neće, nakon što mu u listopadu 2014. godine istekne mandat člana Predsjedništva BiH, otići u političku mirovinu. To što još nije odlučio, bolje reći što još uvijek nije javno priopćio kojim će putem dalje, može se pripisati njegovom političkom iskustvu – dolaze lokalni izbori nakon kojih će puno toga biti jasnije, a poslije ima dovoljno vremena do općih izbora. Kako stvari sada stoje, nerealno je očekivati da Komšić bude član bilo koje stranke, ali je realno da na sljedećim općim izborima bude nestranački, dakle kandidat građana za neku od visokih funkcija.

Dnevni list/DEPO PORTAL – BLIN/a.k.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare