Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Uskoro nova presuda Mladenu Naletiliću Tuti

Must Read


Suđenje ratnom zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenu Naletiliću Tuti koje se na zagrebačkom sudu vodi od ožujka 2013. idućeg će tjedna okončati završnim govorima njegove obrane i tužiteljstva, nakon čega se očekuje i izricanje nepravomoćne presude.
Naletilićev odvjetnik Željko Žganjer kazao je Hini da je iznošenje završnih govora predviđeno za četvrtak te da se nakon toga ubrzo može očekivati i objava presude za otmicu Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.
Tijekom cijelog suđenja Naletilić odbacuje optužbe, a to je, po Žganjerovim riječima, učinio i u današnjem kratkom iznošenju obrane.
Zbog zločna u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.
Tužiteljstvo ga tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.
Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -