Četvrtak, 2 svibnja, 2024

INAČE U SLOBODNO VRIJEME SU “PATRIOTI”: Iz Kulinove povelje izbačeni dijelovi u kojima se spominje kršćanstvo…

Must Read

U Tuzli je ovih dana u parku postavljen novi spomenik. I ništa tu ne bi bilo sporno da se ne radi o jednom obelisku na kojem je uklesan dio Povelje bana Kulina. Dio Povelje koji nije uklesan na obelisk je, pogađate, baš onaj dio Povelje koji ukazuje na kršćansku povijest Bosne. I ništa to ne bi bilo čudno, da taj čin, vađenja iz izvadka, cenzuriranja povijesti, nije počinjen usred grada Tuzle, kojim vladaju navodni patrioti BIH koji se diče multietničkim i multikonfesionalnim karakterom tog grada. Doista, zašto se Tuzlaci stide Kulina?

Povelja bana Kulina (tekst prikazan crvenom bojom nije uklesan na obelisk u Tuzli):

U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.

Ja ban’ bos’n’ski Kulin’ prisezaju tebЪ kneže Kr’vašu i v’sЪm’ građam’ Dubrov’čam’ pravi prijatelj’biti vam’od’selЪ i do vЪka i pravi goj dr’žati s’vami pravu vЪeu dokolЪ s’m’ živ.

V’si Dubrov’čane kire hode po mojemu vladanju tr’gujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov’ vЪrov’ i pravim’ sr’(d’)cem’ dr’žati je bez’v’sakoje z’ledi raz’v’Ъ što mi k’to da svojov’ voljov’ poklon’. I da im’ne bude od’moih’čest’nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im’s’vЪt’i pomoć’ jajire i sebЪ kolikore moge bez’ v’sega z’loga i primis’la.

Tako mi b(og’) pomagaj i sie s(ve)t(o) evan’đelie.

Ja Radoje dijak ban pisah’siju knjigu poveljov’ banov’ od’ roždstva H(risto)va hiljada i s’to i os’m’deset i devet’ IЪt’, mЪseca av’gusta u d’vedesete i deveti d’n’, usЪčenie glave Jovana Kr’stitelja.

Tekst Povelje prilagođen današnjem jezičnom standardu:

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.”

Ipak, nepoznati dijak hrvatske krvi i imena je u noći s ponedeljka na utorak, dušmanima uprkos, dopisao izostavljene dijelove Povelje bana Kulina koje su naručitelji spomenika namjerno prešutili prikrivajući kršćansku povijest BiH.

spomenik_ban_kulina_u_tuzli

Posavski obzor

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ŠTO SE DOGAĐA S MILKA PLANINC PARTIJOM? Pakovati Raspudiću Komšićizam bilo bi isto kao HDZ-u državništvo i poštenje. To naprosto ne ide…

HDZ JE NA Facebooku odgovorio Nini Raspudiću, koji je ranije danas izjavio kako bi se "prije poturčio pod stare...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -