Nedjelja, 28 travnja, 2024

AMERIČKI POLITICO: Katalonski potres prijeti EU

Must Read


Pobjeda stranaka koje se zalažu za otcjepljenje od Španjolske na parlamentarnim izborima u Kataloniji nagovještava “tektonske promjene” koje će pogoditi ne samo Španjolsku, već će izazvati vrenje i u EU, u trenuku kada Bruxelles ima i previše svojih briga, ocjenjuje danas američki list ” Politico “.
“Bruxelles i države članice EU će morati na agendu stave neovisnost Katalonije”, navodi se u tekstu, uz podsjećanje da su secesionistički katalonski lider Artur Mas i njegova koalicija odredili rok od 18 mjeseci za “ekspresni razlaz” s Madridom.
EU je formalno obvezana da, u slučaju otcjepljenja, automatski isključi Kataloniju iz sastava Unije i eurozone s obzirom na to da ne poznaje kategoriju nezavisne regije unutar država članica, ukazuje list, ali ocjenjuje da će se Bruxelles teško odlučiti da kazni jedan tako ekonomski snažan, demokratski i proeuropski nastrojen sustav.
Rezultat jučerašnjih izbora u Kataloniji je, ističe se u analizi, veliki udarac za Španjolsku, a naročito za premijera Marijana Rajoy i njegovu Narodnu partiju, koja je osvojila samo 11 mjesta u katalonskom parlamentu pošto im je, kako se navodi, propala strategija širenja straha među Kataloncima od posljedica odcjepljenja.
“Madridu ponestaju opcije i trebalo bi dozvoliti održavanje formalnog referenduma u Kataloniji … Raskid ne mora nužno biti krajnji ishod, kao što smo vidjeli u Škotskoj. U svakom slučaju, ključni su pregovori i istinski dijalog, umjesto populizma i tvrdoglavosti”, ističe “Politiko”.
Također, ocjenjuje, da Madridu ne bi bila plodonosna strategija koja bi imala za cilj da ospori katalonske izbore ili Masa putem Ustavnog suda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -