Published On: Mon, Sep 28th, 2015

AMERIČKI POLITICO: Katalonski potres prijeti EU


Pobjeda stranaka koje se zalažu za otcjepljenje od Španjolske na parlamentarnim izborima u Kataloniji nagovještava “tektonske promjene” koje će pogoditi ne samo Španjolsku, već će izazvati vrenje i u EU, u trenuku kada Bruxelles ima i previše svojih briga, ocjenjuje danas američki list ” Politico “.
“Bruxelles i države članice EU će morati na agendu stave neovisnost Katalonije”, navodi se u tekstu, uz podsjećanje da su secesionistički katalonski lider Artur Mas i njegova koalicija odredili rok od 18 mjeseci za “ekspresni razlaz” s Madridom.
EU je formalno obvezana da, u slučaju otcjepljenja, automatski isključi Kataloniju iz sastava Unije i eurozone s obzirom na to da ne poznaje kategoriju nezavisne regije unutar država članica, ukazuje list, ali ocjenjuje da će se Bruxelles teško odlučiti da kazni jedan tako ekonomski snažan, demokratski i proeuropski nastrojen sustav.
Rezultat jučerašnjih izbora u Kataloniji je, ističe se u analizi, veliki udarac za Španjolsku, a naročito za premijera Marijana Rajoy i njegovu Narodnu partiju, koja je osvojila samo 11 mjesta u katalonskom parlamentu pošto im je, kako se navodi, propala strategija širenja straha među Kataloncima od posljedica odcjepljenja.
“Madridu ponestaju opcije i trebalo bi dozvoliti održavanje formalnog referenduma u Kataloniji … Raskid ne mora nužno biti krajnji ishod, kao što smo vidjeli u Škotskoj. U svakom slučaju, ključni su pregovori i istinski dijalog, umjesto populizma i tvrdoglavosti”, ističe “Politiko”.
Također, ocjenjuje, da Madridu ne bi bila plodonosna strategija koja bi imala za cilj da ospori katalonske izbore ili Masa putem Ustavnog suda.