Četvrtak, 2 svibnja, 2024

20. OBLJETNICA "OLUJE Sve spremno za mimohod – 3.000 sudionika, 300 vozila i 30 zrakoplova

Must Read

Zbog velikog zanimanja, u mimohodu će sudjelovati pet puta više branitelja nego što je bilo predviđeno: više od četiri stotine veterana iz Domovinskog rata, veterani MUP-a, branitelji iz Vojne policije, pa i hrvatski ratni vojni invalidi.
Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu Hrvatska će danas obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluje”, kojom je oslobođen Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija koje su tijekom Domovinskog rata zauzeli pobunjeni Srbi i pripadnici jugovojske. 
Vukovarskom, Savskom, dijelom Slavonske i Držićeve avenije, u mimohodu će proći oko 3.000 sudionika, 300-tinjak vozila, a nadlijetat će ih 30-ak zrakoplova.
Zbog velikog zanimanja, u mimohodu će sudjelovati pet puta više branitelja nego što je bilo predviđeno: više od četiri stotine veterana iz Domovinskog rata, veterani MUP-a, branitelji iz Vojne policije, pa i hrvatski ratni vojni invalidi usprkos bojkotu središnjice. I hrvatski vojnici od Kosova do Afganistana i od Somalije do Mediterana, također će, na svoj način proslaviti Oluju, javlja HRT.
Program mimohoda u Zagrebu počet će u 18 sati u ulici grada Vukovara. Nakon što hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekne zapovijed za početak svečanog mimohoda, topovi Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda.
Nakon počasnih plotuna tri borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja.
U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, hrvatski branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i drugi) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta ‘Petar Zrinski’. Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 milimetara ispalit će dvadeset počasnih plotuna, koji simboliziraju dvadeset godina od ‘Oluje’.
Istovremeno, za vrijeme trajanja zagrebačkog mimohoda u Bračkom kanalu u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice (HRM) isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.
Svečanom mimohodu će uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nazočiti i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović. Vojni mimohod pratit će kulturno-umjetnički program.
U vojno redarstvenoj operaciji “Oluja” sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.
U subotu, 5. kolovoza, 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina. Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.
Ministar obrane Ante Kotromanović pozivao je sve građane da dođu na mimohod i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila. Nastavak obilježavanja proslave te legendarne vojno redarstvene operacije nastavlja se u srijedu u Kninu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

EUROPA JE POSVE PUKLA: U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusa

Švicarska vlada je danas rekla da u ovoj fazi Rusija nije među 160 izaslanstava pozvanih na mirovne pregovore o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -