Utorak, 30 travnja, 2024

Droga i prostitucija jačaju gospodarski rast Češke

Must Read


Šverc i prodaja droga i prostitucija povećavaju gospodarski rast u Češkoj za 0,5 posto godišnje, a udio sive ekonomije i kriminala u BDP-u dostiže udio cijele t
ekstilne industrije – oko 0,3 posto, izračunao je nacionalni Zavod za statistiku.
“Ako bi trebalo da usporedim s nečim ukupan učinak prodaje droga i biznisa sa seksom, to bi bio ukupan udio tekstilne industrije koji doseže oko 0,3 posto BDP-a. Dalje djelatnosti sive ekonomije su nelegalna prodaja alkohola, šverc ili krivolov ali to ima statistički zanemariv utjecaj “, kazao je za češki tjednik Tiden, ekspert Češkog zavoda za statistiku za sivu ekonomiju Jirži Vopravil.
Ukupni udio sive ekonomije u BDP-u se postupno smanjuje, ali i tako taj nelegalni biznis vrijedi u Češkoj oko 830 milijuna eura godišnje, a najviše novca se obrne u kriminalnom biznisu s drogama, oko 358 milijuna eura, a slijede makinacije s gorivom i benzinom i prostitucija.
Vopravil je kazao da je Češka počela prati statistički sivu ekonomiju i prije nego što je to naredila Europska unija, još od 2003. godine.
“Ponekad to liči na posao detektiva”, rekao je Vopravil i naveo primjer kada statističari evidentiraju prihode od prostitucije gdje rješavaju i to je li klijent koji je platio seks negdje u pograničju s Njemačkom Čeh ili Nijemac.
Ukoliko je mušterija koja plaća seks Čeh, evidentira se u rubrici Konačna potrošnja kućanstava, a ukoliko je stranac vodi se u rubrici Izvoz usluga, neki su bizarni aspekti rada čeških statističara.
“Tržište droga pratimo statistički od 1995. godine. Trend je da se njegov udio postupno smanjuje. Za to je zaslužna manja potrošnja heroina. Kod heroina je bila najveća dodana vrijednost zbog razrijeđivanje. Stizao je heroin čistoće 25 posto, dok se na ulici prodavao razrijeđen na pet posto “, kazao je Vopravil.
Prema najnovijim dostupnim podacima Nacionalnog centra za praćenje droga i ovisnosti, Česi su tijekom 2013. godine konzumirali 21,4 tonu droga na bazi kanabisa, šest tona Pervitina, 0,8 tona heroina i isto toliko kokaina, kao i milijun tableta ecstasyja i 100.000 doza LSD-a.
(Beta)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regije koja to neće učiniti

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -