Nedjelja, 28 travnja, 2024

U BiH živi 4000 ekstremista ISIL-a

Must Read

ZAGREB -Sigurnosne agencije posebno opserviraju granicu prema BiH u kojoj po procijeni hrvatskih tajnih službi živi oko 4000 ekstemista ISIL-a, piše u najnovijem broju zagrebački “Globus”.

List pod oznakom “ekskluzivno” objavljuje prvi insajderski izvještaj o pozadini Hrvatske borbe protiv ISIL-a u kojem se navodi omjer po kojem u BiH 41 borac ISIL-a dolazi na milion stanovnika što je jedan od najvećih europskih prosjeka,

Dodaje se da je iz BiH u Siriju otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 djece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena.

Najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine. Prosjek godina žena iz BiH je 27, a najstarija ima 55 godina.

“Globus” piše i to da plaća za borce ISIL-a iz BIH iznosi od 50 do 100 dolara mjesečno i ističe da je jedna trećina onih koji su otišli ranije  krivično evidentirana zbog terorizma, krađe, pljačke.

“Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut”, prenosi Globus izjave nadležnih u službama sigurnosti, a  Pavle Kalinić, načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje kriznim situacijama kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umiješana u rat u BiH.

– Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Avganistan, kaže on.

“Globus” navodi da u Hrvatskoj u  ovom trenutku živi između 50 i 100 osoba, koje se mogu nazvati ekstremnim islamistima zbog svojih uvjerenja, stavova i razmišljanja, a uglavnom su s područja Pule, Rijeke i Zagreba.

Sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a sigurnosni aparat raspolaže informacijama o još desetak konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte sa ekstremnim islamistima odlučile da promjene vjeru i pređu na njihovu stranu.  Riječ je o mladim djevojkama i ženama u tridesetim godinama.

Ipak sigurnosne agencije tvrde da Hrvatskoj ne prijeti opasnost, jer je broj osoba koje predstavljaju rizik manji u odnosu na zemlje okruženja.

Navodi se i to da članovi ISIL-a putem društvenih mreža sve češće pokušavaju regrutirati  Hrvate, uglavnom mlade na koje šire svoju propagandu i uvjeravaju ih u ispravnost svetog rata protiv SAD i njihovih saveznika.  Obećavaju novac i šire lažne priče o vrijednim nekretninama kojim navodno raspolažu na području Sirije.

Profili agitatora na Facebooku i Instagramu puni su lažnih slika svakodnevnice, a na njima su džihadisti u civilnoj odjeći i uredno izbrijani.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -