Četvrtak, 24 listopada, 2024

Ljubljana: Hrvati provociraju, Večernji: Poslušajte ekskluzivne audiosnimke

Vrlo

Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica Simona Drenik razgovarali su telefonom 5. studenoga 2014. te 11. siječnja 2015.

 Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi pisanje ‘Večernjeg lista’, iz kojega se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlaštene zastupnice na arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala utjecati na stajališta arbitražnih sudaca koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ocijenilo ‘provokacijom’.

- Advertisement -

‘U hrvatskim medijima i politici već se duže vrijeme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda’, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, dodajući da se Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad arbitražnog suda.

‘Slovenija neće komentirati niti zadnje provokacije iz Hrvatske, ali će o toj stvari obavijestiti arbitražni sud’, navodi se u izjavi za javnost.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ranije je navode ‘Večernjeg lista’ da je Slovenija lobirala kod sudaca nazvao ‘glupošću’, dovevši objavu u vezu s predizbornim ozračjem u Hrvatskoj, a predsjednik Miro Cerar kazao je da se radi o pokušaju utjecaja na arbitražni sud i njegovu konačnu odluku.

Slovensko ministarstvo oglasilo se nakon što je Večernji list objavio da raspolaže transkriptima koji pokazuju da se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima i da će arbitražni sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji.

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla da je tako nešto, ako se pokaže istininim, neprihvatljivo.

No, Večernji list odmah je reagirao objavivši audiosnimke. Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica Simona Drenik razgovarali su telefonom 5. studenoga 2014. te 11. siječnja 2015. To je bilo razdoblje nakon predaje memoranduma i protumemoranduma obiju strana, svih dokumenata na kojima se temelje zahtjevi te razdoblje nakon završetka usmene rasprave. U tom je trenu sve bilo na arbitrima koji – u tajnosti – trebaju donijeti odluku.

Arbitar Jernej Sekolec govori da je granica na kopnu još ‘otvorena’ te da nije zadovoljan tijekom rasprave. Izriče rečenicu predsjednika suda Guillaumeu čiji se odjek može naći i u spornim izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca iz proljeća ove godine kad je kazao da ‘ima neslužbene informacije da će sud odlučiti u korist Slovenije’.

– Guillaume mi je tijekom stanke za kavu rekao da ne bih trebao toliko navaljivati i pritiskati. Rekao je: ‘Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali toliko navaljivati.’To mi je rekao – kazao je Sekolec.

Granica na moru, rekao je Sekolec, riješena je tako da crta razgraničenja u Savudrijskoj vali / Piranskom zaljevu ide od ušća rijeke Dragonje u moru, ravnom linijom prema talijanskoj granici.

– Mislim da postoje velike šanse da status bude… da će unutrašnje vode ostati do bazne crte. A podjela će biti ili 25/75 ili 33/66 (posto, op. a.) – kazao je navodeći kako bi trebao biti podijeljen zaljev između Slovenije i Hrvatske.

– Vukas će sigurno skakati zbog toga – kazala je Simona Drenik.

– On je ludio – potvrdio je.

– I još će ludjeti. Tu se ti moraš što ispravnije ponijeti, što manje govoriti jer su oni ionako na našoj strani – poentirala je S. Drenik.

I dok je Simona Drenik zadovoljna razgraničenjem jer im je ‘more najvažnije’, pa je popustljiva u vezi s kopnom, Sekolec nije. Sudac Guillaume, kaže joj Sekolec, nije sklon dijelove južno od Dragonje dati Sloveniji.

– Gledali smo slike, guglali, gledali Google Earth, vidjeli Jorasovu kuću… On je rekao: ‘Znate, ovo je mjesto… Nisam nešto za ekologiju. Taj južni dio je za komarce i žabe’ – kaže Sekolec.

– Ja sam pripremala političare da smo oko Dragonje izuzetno pesimistični, tako da to u principu znaju – odgovora mu S. Drenik.

– A znaš što je važno? – prekida ga Simona Drenik.

– Možda da Guillaumeu jednom samo kažeš da kopno nije nevažno, da su nam važne samo četiri stvari: nasipi na Muri koje smo gradili i koji su nam za obranu od poplave, Brezovec, drage i solana… To reci. I ne kompliciraj – savjetovala je Simona Drenik.

Sekolec traži od Simone Drenik da pregleda katastar, koji ni slovenska ni hrvatska strana nisu priložila kao dokaz, i da mu osigura ‘streljivo’.

Tko je autor

– Daj mi što više streljiva, lijepo, pregledno, sektor po sektor. Ja ću editirati tako da ću reći da su moji zapisi… Mislim, da im eventualno, čisto neformalno dam u ruke – kuje plan Sekolec.

No neće slati e-mailom, već Simona Drenik predlaže Sekolcu da dođe k njoj.

– Ako budeš slao dalje te dokumente, onda bi bilo najbolje da dođeš i doneseš kompjutor. Otvorimo fajl i samo prenesemo podatke, zato da ti budeš naveden kao autor… To je najsigurnije – savjetuje, a Sekolec se slaže.

Sugovornici dogovaraju i da se preko arbitra Brune Simma pokuša utjecati na predsjednika Suda o kopnenoj granici.

– Ionako imam dogovorenu večeru kod Brune kući – odgovara joj te dodaje: – Radit ću na Simmi.

Audiosnimke možete poslušati pri dnu članka na portalu Večernjeg lista.
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -