Utorak, 16 srpnja, 2024

POSJET BEOGRADU Čović: Više nas motivira budućnost, nego stvari iz prošlosti

Must Read
Čović je izjavio danas u Beogradu nakon sastanka s Vučićem da nas mnogo toga tjera da razmišljamo o prošlosti, ali nas višestruko više stvari motivira da gledamo naprijed i prepoznamo prednosti dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović stigli su danas točno u podne ispred palače Srbije gdje im je u organizaciji srbijanskog premijera Aleksandra Vučića priređen svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti.

Sam Vučić osobno je dočekao članove Predsjedništva BiH, s kojima se pozdravio ispred palače, a nakon toga oni su se uputili u zgradu, koju čuvaju jake policijske sage. Ističe se kako je na današnjem događaju ukupno angažirano više od dvije tisuće policajaca, te su mjere sigurnosti podignute na najvišu razinu. 

Na sastanku, koji je organiziran u vidu ruke pomirenja nakon nedavnog napada na Vučića tijekom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Potočarima, razgovaralo se o nizu tema, a između ostalog o izgradnji zajedničke budućnosti BiH i Srbije odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima s kojima će nastupiti na predstojećem summitu Zapadnog Balkana u Beču 27. kolovoza.

Otvorena nova stranica zajedničke budućnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako je na ovim razgovorima otvorena nova stranica zajedničke budućnosti. On je razgovore ocijenio kao otvorene, iskrene, a takvi su razgovori “uvijek najbolji”. Razgovarano je o konkretnim projektima, a Vučić je istaknuo kako je dogovorena zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

– Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH. To je dugoročna politika Srbije, rekao je Vučić. To, smatra premijer Srbije, ne znači da “ćemo se uvijek usuglašavati oko prošlosti”, ali je iskreno uvjeren da će se popraviti stvari u budućnosti.

Dobrosusjedski i prijateljski odnosi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da nas mnogo toga tjera da razmišljamo o prošlosti, ali nas višestruko više stvari motivira da gledamo naprijed i prepoznamo prednosti dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su 11 dana nakon Srebrenice pričali o potpuno drugačijim temama – o željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi, energetici, namjenskoj industriji i turuzmu, te kako vjeruje da će već sutra u Predsjedništvu BiH raspraviti današnji posjet i pozvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posjeti BiH u listopadu.

Čović je rekao da je mnogo važnije što će Vijeću ministara BiH predočiti današnje razgovore i da će biti stvoreni preduvjeti za održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije o temama koje su danas razmatrane.

Istaknuo je kako drugog puta nema za nas u BiH, koji imamo ožiljke iz proteklog rata na svakom koraku koje svatko različito doživljava, što treba ostaviti povjesničarima, a suradnju sa Srbijom podići na najvišu moguću razinu.

Čović je naglasio da glasnogovornici odnosa između naroda u BiH i Srbiji ne mogu biti oni koji unose mržnju i razdor, već ona velika masa građana koji žele drugačiju budućnost i dodao kako se nada da današnji sastanak doprinosi takvoj budućnosti i zato će snažno zagovarati sve projekte o kojim su razgovarali s premijerom Vučićem.

Snažnije krenuti u razvoj regije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako treba snažnije krenuti u razvoj regije, ali je za to potrebna stabilnost i sigurnost, kojih nema bez pomirenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je kako je zbog toga i zatražio da sastanak bude održan u Beogradu, a ne u izoliranom Karađorđevu, te da prošetaju središnjom beogradskom ulicom Knez Mihajlovom da vide kako će narod reagirati.

Zajedno ka EU

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je u interesu bh. Srba da u stabilnim uvjetima zajedno s druga dva naroda idu putem ka EU.  On je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s nedavnim optužbama koje je predsjednik RS Milorad Dodik protiv njega iznio u Beogradu, tvrdeći kako vodi izdajničku politiku koja nije u skladu sa srpskim entitetom, izjavio da srpski prijestolnicu ne vidi kao mjesto gdje Srbi iz RS-a trebaju voditi političku bitku.

Ivanić je naglasio kako je njegova politika da kao član Predsjedništva zastupa interese srpskog naroda, ali da ta politika ne uključuje potrebu da svaki dan bude u sukobu.

“U interesu je Srba da u stabilnim smirenim uvjetima zajedno s druga dva naroda idu ka EU. Mi smo suštinske stvari u BiH manje više definirali. Stabilna BiH, u kojoj je RS sastavni dio, u interesu je srpskog naroda i tome ću posvetiti svoj mandat”, naglasio je on, prenosi Tanjug.

Ivanić je ponovio da Beograd neće koristiti za unutarnje-političke sukobe s Dodikom, dodajući da to što izjavljuje predsjednik RS samo govori o njemu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je s tim u vezi kazao da svatko tko govori, i kada govori dobro ili loše, govori o sebi i za sebe.

“Poštujem Milorada Dodika, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Nećete me čuti da nešto loše danas kažem o Dodiku, kao što nisam ništa loše rekao tada ni o Ivaniću”, objasnio je Vučić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -