Ljubljana: Hrvati provociraju, Večernji: Poslušajte ekskluzivne audiosnimke

Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica Simona Drenik razgovarali su telefonom 5. studenoga 2014. te 11. siječnja 2015.

 Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi pisanje ‘Večernjeg lista’, iz kojega se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlaštene zastupnice na arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala utjecati na stajališta arbitražnih sudaca koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ocijenilo ‘provokacijom’.

‘U hrvatskim medijima i politici već se duže vrijeme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda’, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, dodajući da se Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad arbitražnog suda.

‘Slovenija neće komentirati niti zadnje provokacije iz Hrvatske, ali će o toj stvari obavijestiti arbitražni sud’, navodi se u izjavi za javnost.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ranije je navode ‘Večernjeg lista’ da je Slovenija lobirala kod sudaca nazvao ‘glupošću’, dovevši objavu u vezu s predizbornim ozračjem u Hrvatskoj, a predsjednik Miro Cerar kazao je da se radi o pokušaju utjecaja na arbitražni sud i njegovu konačnu odluku.

Slovensko ministarstvo oglasilo se nakon što je Večernji list objavio da raspolaže transkriptima koji pokazuju da se slovenski sudac u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, dogovarao s predstavnicom slovenske vlade o svojim koracima i da će arbitražni sud dodijeliti veći dio Piranskog zaljeva Sloveniji.

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla da je tako nešto, ako se pokaže istininim, neprihvatljivo.

No, Večernji list odmah je reagirao objavivši audiosnimke. Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica Simona Drenik razgovarali su telefonom 5. studenoga 2014. te 11. siječnja 2015. To je bilo razdoblje nakon predaje memoranduma i protumemoranduma obiju strana, svih dokumenata na kojima se temelje zahtjevi te razdoblje nakon završetka usmene rasprave. U tom je trenu sve bilo na arbitrima koji – u tajnosti – trebaju donijeti odluku.

Arbitar Jernej Sekolec govori da je granica na kopnu još ‘otvorena’ te da nije zadovoljan tijekom rasprave. Izriče rečenicu predsjednika suda Guillaumeu čiji se odjek može naći i u spornim izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca iz proljeća ove godine kad je kazao da ‘ima neslužbene informacije da će sud odlučiti u korist Slovenije’.

– Guillaume mi je tijekom stanke za kavu rekao da ne bih trebao toliko navaljivati i pritiskati. Rekao je: ‘Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali toliko navaljivati.’To mi je rekao – kazao je Sekolec.

Granica na moru, rekao je Sekolec, riješena je tako da crta razgraničenja u Savudrijskoj vali / Piranskom zaljevu ide od ušća rijeke Dragonje u moru, ravnom linijom prema talijanskoj granici.

– Mislim da postoje velike šanse da status bude… da će unutrašnje vode ostati do bazne crte. A podjela će biti ili 25/75 ili 33/66 (posto, op. a.) – kazao je navodeći kako bi trebao biti podijeljen zaljev između Slovenije i Hrvatske.

– Vukas će sigurno skakati zbog toga – kazala je Simona Drenik.

– On je ludio – potvrdio je.

– I još će ludjeti. Tu se ti moraš što ispravnije ponijeti, što manje govoriti jer su oni ionako na našoj strani – poentirala je S. Drenik.

I dok je Simona Drenik zadovoljna razgraničenjem jer im je ‘more najvažnije’, pa je popustljiva u vezi s kopnom, Sekolec nije. Sudac Guillaume, kaže joj Sekolec, nije sklon dijelove južno od Dragonje dati Sloveniji.

– Gledali smo slike, guglali, gledali Google Earth, vidjeli Jorasovu kuću… On je rekao: ‘Znate, ovo je mjesto… Nisam nešto za ekologiju. Taj južni dio je za komarce i žabe’ – kaže Sekolec.

– Ja sam pripremala političare da smo oko Dragonje izuzetno pesimistični, tako da to u principu znaju – odgovora mu S. Drenik.

– A znaš što je važno? – prekida ga Simona Drenik.

– Možda da Guillaumeu jednom samo kažeš da kopno nije nevažno, da su nam važne samo četiri stvari: nasipi na Muri koje smo gradili i koji su nam za obranu od poplave, Brezovec, drage i solana… To reci. I ne kompliciraj – savjetovala je Simona Drenik.

Sekolec traži od Simone Drenik da pregleda katastar, koji ni slovenska ni hrvatska strana nisu priložila kao dokaz, i da mu osigura ‘streljivo’.

Tko je autor

– Daj mi što više streljiva, lijepo, pregledno, sektor po sektor. Ja ću editirati tako da ću reći da su moji zapisi… Mislim, da im eventualno, čisto neformalno dam u ruke – kuje plan Sekolec.

No neće slati e-mailom, već Simona Drenik predlaže Sekolcu da dođe k njoj.

– Ako budeš slao dalje te dokumente, onda bi bilo najbolje da dođeš i doneseš kompjutor. Otvorimo fajl i samo prenesemo podatke, zato da ti budeš naveden kao autor… To je najsigurnije – savjetuje, a Sekolec se slaže.

Sugovornici dogovaraju i da se preko arbitra Brune Simma pokuša utjecati na predsjednika Suda o kopnenoj granici.

– Ionako imam dogovorenu večeru kod Brune kući – odgovara joj te dodaje: – Radit ću na Simmi.

Audiosnimke možete poslušati pri dnu članka na portalu Večernjeg lista.