Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Izetbegović i Čović među tisućama građana koji su ispratili posmrtne ostatke Srebreničana

Must Read

Građani Sarajeva ispratili su danas 136 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji će 11. srpnja biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima.

Kao i ranijih godina, prolazeći kroz Sarajevo, kamion s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana,nakratko se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje su okupljeni građani te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali počast srebreničkim žrtvama, javlja oslobođenje.

Ovog 11. srpnja u Potočarima bit će ukopano 136 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika.

Nakon ove dženaze u Potočarima bit će ukopano 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.

Dosad je u Memorijalnom centru ukopan 6.241 identificirani posmrtni ostatak ubijenih Srebreničana. DNK analizom je preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 12 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine.

Ispraćaju u Sarajevu prisustvovali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegoine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpredsjednici Federacije BiH Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, reisu-l-ulema Husein Kavazović, veleposlanica SAD-a Maureen Cormak i mnogi drugi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -