Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

MOSKVA: Žalimo što su Britanci htjeli glasovanje

Must Read

MOSKVA – Tekst rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija, politički je motivisan i neuravnotežen, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Osim toga, u saopštenju se dodaje da izražavaju žaljenje što su Britanci “insisirali na glasanju”.

“Žalimo što su Britanci insistirali na glasanju, bez obzira na naša višekratna upozorenja i zabrinutost balkanskog regiona zbog posljedica donošenja rezolucije, koja sadrži i konfliktne elemente”, piše u saopštenju.

U saopštenju se iznosi da je prijedlog bio “neprihvatljiv zbog svoje političke motivisanosti, neizbalansiranosti, s pogubnim posljedicama za proces nacionalnog pormirenja u BiH i na Balkanu u cjelini”.

“Krivica za protekle događaje bi se faktički prebacila isključivo na srpsku stranu, bez uzimanja u obzir činjenice da su sami Srbi takođe bili žrtve te tragedije”, navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se navodi da bi izdvajanje samo jednog od mnogobrojnih ratnih zločina iz tog vremena, uz zaboravljanje ostalih, bilo apsolutno neprimjereno, i samo bi dovelo do produbljivanja raskola u bosanskom društvu.

Ruska strana je uzela u obzir “odustvo konsenzusa u samoj BiH, jer ni parlament ni članovi Predsjedništva BiH nisu imali jedinstveno mišljenje o projektu rezolucije”.

Navodi se da je to dodatno ojačalo uvjerenje da će njeno donošenje samo otvoriti stare rane, osuditi balkansko društvo na konzerviranje međuetničke napetosti i udaljiti perspektivu čvrstog mira.

“Tokom balkanske krize, region je postao svjedok mnogobrojnih različitih zločina, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, koji su lišili života ljudi ranih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da se Moskva zalaže za istragu svih zločina izvršenih u BiH prema svim etničkim grupama, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, kako bi svi krivci odgovarali.

Rusko ministarstvo je podsjetilo da je Rusija ponudila svoj projekat rezolucije, “u duhu konstruktivnosti”, koji se bazira na savršeno drugačijoj logici, okrenutoj budućnosti i nacionalnom pomirenju.

“Rusija će i ubuduće ulagati energične napore za dosledno realizovanje Dejtonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Moskva “spremna da efikasno sarađuje u daljoj normalizaciji situacije na Balkanu, izgradnji istinskog sistema kolektivne bezbjednosti, jačanju klime poverenja i saradnje”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -