Nedjelja, 19 svibnja, 2024

ZLOČIN KOJI POTRESA METKOVIĆ Susjeda ubijene: ‘Lupao je i meni noću na vrata. Obuče uniformu i udri, posebno kad se napije’

Must Read

ZLOČIN KOJI POTRESA METKOVIĆ Susjeda ubijene: 'Lupao je i meni noću na vrata. Obuče uniformu i udri, posebno kad se napije'

 Stravičan zločin koji se dogodio u Hercegovačkoj ulici u Metkoviću – okrutno ubojstvo 75-godišnje ženeMire Galić, koju je na najbestijalniji način silovao i usmrtio osuđivani nasilnik Vice Musulin, i dalje potresa Metković i cijelu dolinu Neretve.

Nesretna žena pronađena je mrtva u baraci u kojoj je živjela sama, da bi naknadna kriminalistička obrada i obdukcija pokazale da je riječ o silovanju i usmrćivanju. Silovatelj ubojica uz kaznenu prijavu “silovanje u svezi s teškim kaznenim djelom protiv spolne slobode sa smrtnom posljedicom” predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.

Vice Musulin je nožem izbo svoja dva brata, za što je odležao višegodišnju zatvorsku kaznu, a kada se vratio na slobodu, nastavio je remetiti javni red i mir, saznajemo, posebno kad je bio alkoholiziran, pišeSlobodna Dalmacija.

Mjesto zločina i dva dana poslije izgleda stravično i pusto. Razbijen prozor, kroz koji se Vice uvukao i do smrti silovao nesretnu ženu, ostaci stakla ispred trošne barake podsjetnik su na strahotu koja se tu dogodila. Baraka u kojoj se dogodio zločin potpuno je neuvjetna za život.

Red baraka u kojima trenutačno žive rijetki stanari, a među kojima je bio i počinitelj ovog monstruoznog zločina, izgradila je bivša općina Metković nakon velikog potresa 1962. godine. Stanari su se u njima mijenjali, a nesretna žena je svoju baraku kupila i u nju se naselila sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

– Grozno je to što se dogodilo. Nitko ne zaslužuje umrijeti takvom smrću – kazala nam je Dražana Barbir, koja također stanuje u jednoj od baraka, a trenutačno sezonski radi u Dubrovniku.

– Ja sam se često pitala tko je počinitelja ovoga zločina pustio na slobodu. I meni je znao noću lupati na vrata. Obuče gardijsku uniformu, pa udri, posebno kada se napije, a u alkoholiziranom je stanju bio često – kazuje nam Dražana. Naša sugovornica naglašava da je u ovom slučaju, kao i mnogo puta do sada, zakazao sustav, jer je Vice Musulin trebao biti u zatvoru ili negdje na psihijatriji.

Što je ovoga čovjeka navelo da do smrti siluje 75-godišnju susjedu, i dalje ostaje velika nepoznanica.

– Pretpostaviti je da se radi o nekoj teškoj duševnoj bolesti ili možda ta osoba ima i problema s razinom inteligencije. Obično u toj kombinaciji kreće agresija prema slabijoj osobi – u ovom slučaju prema 75-godišnjaknji.

Tragična je situacija u kojoj dolazimo do naknadnog propitivanja o tome je li se to moglo predvidjeti i je li se moglo prevenirati. To uopće ne mora biti bijes, može to biti običan prirodni seksualni poriv, koji počinitelj nije mogao kontrolirati – ističe poznati splitski psihijatar dr. Ivan Urlić, koji naglašava da se unatoč agresivnom ponašanju i prethodno počinjenom pokušaju ubojstva, metkovski ubojica nije mogao prisilno izdvojiti iz okoline i smjestiti na psihijatriju, piše Slobodna Dalmacija.

– Ako se primijetilo agresivno ponašanje, netko je o tome trebao izvijestiti njegova liječnika, koji dalje alarmira institucije – pojasnio je dr. Urlić, naglašavajući da je taj put u praksi vrlo spor i neučinkovit.

– Dogodila se užasna tragedija. Ako je čovjek bolestan, pokazuje da funkcionira bolesno. Gdje su ti zdravi da nešto poduzmu, od laičke okoline do stručnih službi. Radi se o ozbiljno duševno poremećenoj osobi, a kao takav počinitelj se već otprije pokazivao. Nije ga se moglo pustiti na način: “Pij tri tablete dnevno i živi kako hoćeš”. Naš sustav brige za mentalno zdravlje još nije razvijen da se za takve ljude pobrine na odgovarajući način. To je koncept psihijatrije u zajednici koji kod nas ne postoji i onda imamo ovakve zločine – zaključuje dr. Urlić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -