Subota, 22 lipnja, 2024

ZLOČIN KOJI POTRESA METKOVIĆ Susjeda ubijene: ‘Lupao je i meni noću na vrata. Obuče uniformu i udri, posebno kad se napije’

Must Read

ZLOČIN KOJI POTRESA METKOVIĆ Susjeda ubijene: 'Lupao je i meni noću na vrata. Obuče uniformu i udri, posebno kad se napije'

 Stravičan zločin koji se dogodio u Hercegovačkoj ulici u Metkoviću – okrutno ubojstvo 75-godišnje ženeMire Galić, koju je na najbestijalniji način silovao i usmrtio osuđivani nasilnik Vice Musulin, i dalje potresa Metković i cijelu dolinu Neretve.

Nesretna žena pronađena je mrtva u baraci u kojoj je živjela sama, da bi naknadna kriminalistička obrada i obdukcija pokazale da je riječ o silovanju i usmrćivanju. Silovatelj ubojica uz kaznenu prijavu “silovanje u svezi s teškim kaznenim djelom protiv spolne slobode sa smrtnom posljedicom” predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.

Vice Musulin je nožem izbo svoja dva brata, za što je odležao višegodišnju zatvorsku kaznu, a kada se vratio na slobodu, nastavio je remetiti javni red i mir, saznajemo, posebno kad je bio alkoholiziran, pišeSlobodna Dalmacija.

Mjesto zločina i dva dana poslije izgleda stravično i pusto. Razbijen prozor, kroz koji se Vice uvukao i do smrti silovao nesretnu ženu, ostaci stakla ispred trošne barake podsjetnik su na strahotu koja se tu dogodila. Baraka u kojoj se dogodio zločin potpuno je neuvjetna za život.

Red baraka u kojima trenutačno žive rijetki stanari, a među kojima je bio i počinitelj ovog monstruoznog zločina, izgradila je bivša općina Metković nakon velikog potresa 1962. godine. Stanari su se u njima mijenjali, a nesretna žena je svoju baraku kupila i u nju se naselila sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

– Grozno je to što se dogodilo. Nitko ne zaslužuje umrijeti takvom smrću – kazala nam je Dražana Barbir, koja također stanuje u jednoj od baraka, a trenutačno sezonski radi u Dubrovniku.

– Ja sam se često pitala tko je počinitelja ovoga zločina pustio na slobodu. I meni je znao noću lupati na vrata. Obuče gardijsku uniformu, pa udri, posebno kada se napije, a u alkoholiziranom je stanju bio često – kazuje nam Dražana. Naša sugovornica naglašava da je u ovom slučaju, kao i mnogo puta do sada, zakazao sustav, jer je Vice Musulin trebao biti u zatvoru ili negdje na psihijatriji.

Što je ovoga čovjeka navelo da do smrti siluje 75-godišnju susjedu, i dalje ostaje velika nepoznanica.

– Pretpostaviti je da se radi o nekoj teškoj duševnoj bolesti ili možda ta osoba ima i problema s razinom inteligencije. Obično u toj kombinaciji kreće agresija prema slabijoj osobi – u ovom slučaju prema 75-godišnjaknji.

Tragična je situacija u kojoj dolazimo do naknadnog propitivanja o tome je li se to moglo predvidjeti i je li se moglo prevenirati. To uopće ne mora biti bijes, može to biti običan prirodni seksualni poriv, koji počinitelj nije mogao kontrolirati – ističe poznati splitski psihijatar dr. Ivan Urlić, koji naglašava da se unatoč agresivnom ponašanju i prethodno počinjenom pokušaju ubojstva, metkovski ubojica nije mogao prisilno izdvojiti iz okoline i smjestiti na psihijatriju, piše Slobodna Dalmacija.

– Ako se primijetilo agresivno ponašanje, netko je o tome trebao izvijestiti njegova liječnika, koji dalje alarmira institucije – pojasnio je dr. Urlić, naglašavajući da je taj put u praksi vrlo spor i neučinkovit.

– Dogodila se užasna tragedija. Ako je čovjek bolestan, pokazuje da funkcionira bolesno. Gdje su ti zdravi da nešto poduzmu, od laičke okoline do stručnih službi. Radi se o ozbiljno duševno poremećenoj osobi, a kao takav počinitelj se već otprije pokazivao. Nije ga se moglo pustiti na način: “Pij tri tablete dnevno i živi kako hoćeš”. Naš sustav brige za mentalno zdravlje još nije razvijen da se za takve ljude pobrine na odgovarajući način. To je koncept psihijatrije u zajednici koji kod nas ne postoji i onda imamo ovakve zločine – zaključuje dr. Urlić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -