Srijeda, 23 listopada, 2024

STRAFOR: Svjetske sile lome koplja na Balkanu!

Vrlo

Balkan, koji je kroz povijest interesantan geostrateški prostor, ponovo je postao poprište borbe za utjecaj svjetskih sila, gdje se sada za utjecaj bore Zapad i Rusija, a korak pokušava zadržati i Turska.

Ovo se navodi u najnovijoj analizi ugledne američke geopolitičke agencije „Stratfor“ pod nazivom „Problem stranih sila na Balkanu“. „Stratfor“ je nevladina institucija, ali radi analize i izvještaje za mnoge strane vlade, uključujući i SAD.

Diplomatski napori

U analizi o Balkanu navodi se da se borba za utjecaj trenutno vodi kroz diplomatske kanale i ekonomske projekte, kako bi se dobila naklonost vlada balkanskih zemalja.

– Geopolitički i lokalni rivaliteti u ovoj regiji kroz povijest su bili eksplozivna kombinacija koja je pokretala i svjetske, ali niz lokalnih ratova. Danas je na djelu drukčije natjecanje, navodi se u analizi Strafora, čije dijelove prenosi Dnevni avaz.

„Stratfor“ tako navodi da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nedavno bio u posjeti Beogradu, dok jeJohn Kerry bio u Bugarskoj, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer je boravio u BiH.

Za nagli porast interesa za ovaj dio Europe, prema ovom magazinu, kriva je ukrajinska kriza, koja je napravila velik razdor između SAD i Rusije, pa su zapadne sile krenule u „osvajanje“ Balkana, a svoj interes traži i Turska.

– Ukrajinska kriza dovela je do toga da SAD jačaju obranu uz istočni stub NATO-a. Zbog toga je NATO rasporedio svoje multinacionalne snage za odgovor, koje se mogu mobilizirati brzo i uspostaviti lanac ispostave na istočnom Balkanu, što bi moglo poslužiti za vrijeme sukoba – navodi se u analizi.

No, ipak se „rat“, prema „Stratforu“, trenutno vodi na političkom i ekonomskom planu. Tako je Europska unija blokirala gradnju „Južnog toka“, milijarde vrijednog ruskog projekta, koji je jedan dio Europe trebao opskrbiti plinom. U isto vrijeme, EU je spremna uložiti više od 11 milijardi eura u Bugarsku kao NATO granicu s Rusijom i oko 1,2 milijarde u Srbiju kao potencijalnu članicu EU.

– No, ni Rusi ne sjede skrštenih ruku. Osim što su izgradili odlične diplomatske odnose sa zemljama Balkana, Rusija je od Srbije otkupila Rafineriju ulja u Nišu, a ulaže i u Republiku Srpsku u BiH – ističe se u analizi.

Vojna moć

Američka agencija dalje navodi da svoj utjecaj želi ojačati i Turska, koja, također, ima svoj interes, a koji pokušava „izgurati“ preko BiH, s kojom je uglavnom vežu povijesni i kulturološki fakti.

– Te su veze važnije jer su Bošnjaci počeli migrirati u Tursku još u 17. stoljeću, a sada nekoliko milijuna turskih državljana tvrdi da imaju bošnjačke korijene. Taj etnički afinitet vlasti su iskoristile i ova je zemlja već koristila političke i financijske alate da ostvari svoje interese zbog pažnje koju pokazuje. Turska ima svoj interes na Balkanu, ali zaostaje u resursima, ekonomskoj i vojnoj moći za Zapadom i Rusijom – navodi “Stratfor”.

Korupcija u BiH

Olakšavajuću okolnost za sve sile koje se bore za utjecaj na Balkanu da ostvare svoj utjecaj „Stratfor“ vidi u političkoj nestabilnosti. Navodi se primjer Srbije i Kosova te posljednjih nereda u Makedoniji te ističe da mnoge zemlje pokušavaju zadržati neutralnost.

– U BiH, politička paraliza spriječila je uvođenje prijeko potrebnih ekonomskih i političkih reformi. Prosvijedi zbog korupcije u 2014. godini naglasili su nesposobnosti bosanskog političkog sustava za rješavanje problema u zemlji – ističe „Stratfor“. /HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -