OŠTRA AMERIČKA KRITIKA SLUŽBENOM SARAJEVU, PRVA NAKON DUGO GODINA: BiH je uz Kosovo postala izvorište džihadista

Američka državna podtajnica Sarah Sewall tvrdi kako se prema podacima američkih obavještajnih službi oko 700 ljudi sa zapadnog Balkana, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Kosova, priključilo džihadistima u Siriji i Iraku.

– Zapadni Balkan je postao izvor stranih terorističkih boraca u Iraku i Siriji, djelomično i zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji, ocijenila je Sewall.

Američka državna podtajnica ističe kako se nasilni ekstremizam širi te kako ni jedna regija, zemlja niti zajednica nisu imuni na tu opasnost. Pozvala je zemlje u regiji da unaprijede suradnju u sprječavanju regrutiranja islamističkih boraca i da donesu nacionalne strategije za borbu protiv tog problema.

Bijela kuća je u veljači otpočela program za suzbijanje nasilnog terorizma, a protekla dva dana je u Tirani okupila sve ministre iz regije u čijoj nadležnosti je ova prijetnja te brojne stručnjake za sigurnost, piše Dnevni list.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je, govoreći na ovoj konferenciji, naglasio kako se “ne smije dopustiti da se terorističke organizacije nazivaju ‘oslobodilačkim pokretima’ i da takvi pokreti ne smiju biti plašt iza kojeg se krije ekstremistička ideja”.

Stefanović je istaknuo kako je ideologija nasilnog ekstremizma svakog dana sve veća prijetnja i najveći sigurnosni izazov kojem se svi moraju zajednički i odlučno suprotstaviti i na svaki pokušaj udara ekstremista odgovoriti snažno i beskompromisno.

– Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na Policijsku postaju u Zvorniku potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu prijetnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je nužan jedinstven i snažan odgovor svih država, naglasio je Stefanović.

Stefanović kaže kako je cilj Srbije pronaći i procesuirati sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu ideologiju i dodao kako je Srbija pojačala i kontrolu na graničnim prijelazima.

– Sa susjedima smo prošle godine razmijenili skoro 300 informacija od operativnog značaja. U prva četiri mjeseca ove godine s kolegama iz SAD-a, Njemačke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Italije, Španjolske, ali i s drugim inozemnim partnerima razmijenili smo 611 operativnih informacija, dodao je Stefanović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predvodi izaslanstvo BiH na ovom Regionalnom balkanskom summitu u Tirani, posvećenom borbi protiv nasilnog ekstremizma. Tom prigodom istaknuta je i važna uloga lokalnih zajednica i nevladinog sektora, u suradnji s vladama, u suprotstavljanju ekstremizmu na Balkanu.

Razmijenjena su iskustva u otkrivanju osoba koje šire i zagovaraju nasilni ekstremizam u zemljama Balkana, ključnim nalazima iz provedenih istraga te ulozi socijalnih medija u radikalizaciji pojedinaca./HMS/