Petak, 18 listopada, 2024

Njemačka mediji: Kumanovo je inscenirano

Vrlo

KUMANOVO – Njemačka tisak piše o dešavanjima u Makedoniji, iznoseći tezu o mogućnosti da su događaji od prošle subote u Kumanovu bili inscenirani, prenosi “Deutsche Welle”.

U tekstu pod naslovom “Makedonski kaos”, “Süddeutsche Zeitung” prenosi tvrdnje lidera oporbe da su vlada premijera Nikole Gruevskog i šef obavještajne službe godinama ilegalno prisluškivali preko 20.000 Makedonaca, za što, kako list navodi, postoje dokazi u vidu transkripata i snimaka, čiju su autentičnost potvrdile neke od “žrtava prisluškivanja, uključujući bivše tužitelje”.

“Makedonski stručnjaci upozorili su u travnju da vlada pod pritiskom može da inscenira incidente, čak i teror, kako bi se održala na vlasti”, navodi list, podsjećajući na događaje u Kumanovu, gdje je “10 terorista i osam policajaca izgubilo život”.

Stručnjaci strahuju da je vlada inscenirala taj krvavi incident, prenosi B92.
Bivši šef obavještajne službe Goran Mitevski rekao je da zvuči nelogično da je teško naoružana teroristička grupa ostala nezapažena od strane vlasti.

Bivši general Ilija Nikolovski vjeruje “da su navodni teroristi zapravo plaćenici”, piše “Süddeutsche Zeitung”.

“Oporbeni čelnik Zoran Zaev čak može dokazati da vlada već godinu i pol dana zna za tu oružanu skupinu. Veleposlanici Njemačke, SAD, EU, Velike Britanije, Francuske i Italije, nakon sastanka s premijerom i čelnikom oporbe, ni jednom jedinom riječju nisu spomenuli ‘terorizam’, već su govorili samo o ‘tragediji’ “, navodi njemački list.
List “Tageszeitung” s druge strane piše da mnogi “neće događaje u Kumanovu vidjeti kao obračun policije s ilegalnom oružanom grupom, već kao sukob između slavensko-pravoslavnih Makedonaca s Albancima”.

“Bez obzira na to što se zapravo dogodilo ili će se dogoditi, Srbi njeguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci s Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osjećanja su iznad bilo koje ideologije “, navodi list.

“Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca u borbi s teroristima koji nisu njemačkog ili francuskog podrijetla. Cijeli zapadni svijet bi bio na nogama. Ali to se dogodilo u Makedoniji, daleko od jezgre Europe, tamo gdje dva i pol desetljeća nema mira “, ističe” Tageszeitung ”

U tekstu dalje stoji da povijest pokazuje da “ništa dobro ne može nastati iz stanja masovne nezaposlenosti, nezaceljenih ratnih rana, međusobnog optuživanja, beznađa i očaja”.

“Vjera u Europsku uniju nestaje, a poznati obrazac za održavanje moći pri ruci je svim regionalnim vladarima i onima koji to žele biti: za svoje stradanje okriviti drugu naciju, svoje redove zbijati uz nacionalistički poklič. Svi znaju: čak i ako ne želite isprovocirate baš velike sukobe, igranje s vatrom na igralištu opće frustracije lako se pretvara u oganj pakla “, zakjučuje njemački list.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -