DF poziva Financijsku policiju da uđe u javna poduzeća, Čović: To su trikovi

Mi u DF-u smo odlučili pozvati Financijsku policiju FBiH da uđe u javna poduzeća i na temelju njenih nalaza, ako za tim bude potrebe, i druge istražne i pravosudne organe da izvrše uvid u poslovanje javnih poduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, kazao je Aleksandar Remetić, ministar trgovine u Vladi FBiH na današnjoj presskonferenciji ministara iz DF-a, piše NAP.

– Želimo da se identificiraju oni koji su odgovorni za desetine pa i stotine milijuna gubitaka. Ne možemo pristati na imenovanja novih upravljačkih struktura koje će po političkim instrukcijama nastaviti s uništavanjem resursa svih građana FBiH – kazao je Remetić.

Komentirajući situaciju na prošloj sjednici Vlade FBiH kojoj zbog skidanja točke Aluminij s dnevnog reda nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a, ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović kazao je da se žestoko žele držati zakona i važećih pravila jer država nije većinski vlasnik Aluminija već 44% dionica.

– Naše je legitimno pravo bilo da povučemo tu točku s dnevnog reda – kazao je Bajrović.

On je, kazao da će u ponedjeljak zatražiti od financijske policije da daju rezultate na uvid i javnosti o stanju u javnim poduzećima. O održavanju sjednica Vlade FBiH Bajrović je kazao da pozivaju one koji nisu dolazili da to učine.

– Kompromis nije slabost, ali ne može kompromis uvijek biti onako kako jedan od sugovornika traži. Mi nikada ne nastupamo ultimativno. Poštovat ćemo sve odluke drugih ministara. U interesu je građana FBiH da vide da institucije sustava rade po zakonu i da će jačati demokratske institucije u ovoj zemlji – kazao je Bajrović.

S obzirom na krizu u Vladi FBiH koja će se odraziti i na Parlament FBiH, Bajrović je kazao da na izborima “nitko nije osvojio 50 mandata”.

– Spremni smo razgovarati sa svima – kazao je Bajrović odgovarajući na pitanje hoće li lider DF-a Željko Komšić u ponedjeljak razgovarati sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ BiH).

Bajrović je kazao kako u fokusu ne trebaju biti javna poduzeća već reforme i rješavanje gorućih problema, a onda će se riješiti i javna poduzeća.

– Osuđujemo da su naše aktivnosti usmjerene protiv jednog ili drugog naroda. Lopovi nemaju ni vjeru ni naciju već su samo kriminalci – kazao je Remetić.

Komentirajući jučer najavu DF-a da će pozvati financijsku policiju da uđe u javna poduzeća predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, kazao kako su to “trikovi DF-a i Željka Komšića”.

-Na prvom sastanku s Komšićem smo se dogovorili da to odmah uradimo. Od toga su prošla dva mjeseca i oni sad govore da će pokrenuti istrage. Tko mu brani da to učini? Mi želimo one za koje znamo da su uradili kriminalan posao skinuti s tih pozicija, a oni ih upravo štite. Očigledno i dalje misle zabavljati javnost izjavama i raznim talovima s tim ljudima. Tvrde da će im slati nekakve inspekcije, a ne daju da ti ljudi budu smijenjeni. Stav ministara HDZ-a je jasan – dok prva točka dnevnog reda sjednice Vlade ne budu nadzor i uprava “Elektroprivrede”, “Aluminija” i “HT Eroneta”, daljnjih aktivnosti nema./HMS/