Petak, 18 listopada, 2024

PROPOVJEDNICI MRŽNJE Australija oduzima državljanstva islamistima, protjeruju i mostarskog vehabiju

Vrlo
Među osobama koje navode australijski mediji kao prve “kandidate” za protjerivanje je i Harun Mehičević, selefija koji je nakon rata otišao iz Mostara u Melbourne i za kojeg tamošnji mediji navode kako je australijsko državljanstvo dobio 1996. godine.
Australija oduzima državljanstva islamistima, protjeruju i mostarskog vehabiju

Australski premijer Tony Abbot objavio je kako razmišlja o izmjenama zakona kojim se regulira državljanstvo te zemlje tako što bi se u nj unijele nove protuterorističke mjere prema kojima bi se teroristima i “onima koji propovijedaju mržnju” oduzimalo australijsko državljanstvo i oni protjerivali natrag u zemlje iz kojih su došli.

Budući da je Australija jedna od zemalja potpisnica konvencije UN-a prema kojoj se osobi koja ima samo jedno državljanstvo, pa se ona ne može ostaviti i bez njega, razmišlja o mogućnosti reguliranja i tog problema. Jedno od rješenja je da se takve osobe protjeraju samo ukoliko neka druga država pristane dati im državljanstvo i primiti ih.

Propovijedanje mržnje

Među osobama koje navode australijski mediji kao prve “kandidate” za protjerivanje je i Harun Mehičević, selefija koji je nakon rata otišao iz Mostara u Melbourne i za kojeg tamošnji mediji navode kako je australijsko državljanstvo dobio 1996. godine.

Drugi na popisu je Man Haron Monis, “propovjednik mržnje”, kako ga opisuju tamošnji mediji, a koji je rođeni Iranac i koji već godinama propovijeda protiv zakona, države i vrijednosti društva u toj zemlji koja mu je dala i svoje državljanstvo.
Među “propovjednike mržnje” mediji svrstavaju i vođe terorističke zavjere iz 2005. godine, Abdula Nacera Benbrika i Mohameda Alija Elomara.

Svima njima, i još nekolicini njihovih sljedbenika i “kolega” koji su imigrirali u Australiju, dobili dvojno državljanstvo i onda krenuli propovijedati mržnju i “djelovati protiv interesa Australije”, tamošnja vlada planira oduzeti državljanstvo i kupiti im jednosmjernu kartu prema zemljama rođenja, zemljama čije drugo državljanstvo imaju, ili pak nekoj trećoj zemlji u koju žele i mogu ući sa svojim drugim državljanstvom ili koja ih želi primiti, piše Dnevni list.

Novi pristup

Predsjedatelj parlamentarnog Odbora za obavještajne poslove i sigurnost Dan Tehan čak predlaže da se u međunarodni sporazum s UN-om dodaju amandmani kojima bi se Australiji dale veće ovlasti kod kažnjavanja terorista. Slično imaju Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland.

– Australija bi trebala po ovom pitanju slijediti Veliku Britaniju koja oduzima svoje državljanstvo svakom svom građaninu koji je izdao svoju zemlju. Vrijeme je da i mi ovome problemu pristupimo na novi način i da oduzimamo državljanstvo svakome tko nas želi povrijediti i koji zloporabi ta prava i privilegije – kazao je Tehan.

U pola godine 23 uhićenih

Australija je u rujnu prošle godine podignula razinu sigurnosti i pripravnosti i od tad je provedeno čak osam protuterorističkih operacija u kojima su uhićene 23 osobe, mahom imigranti među kojima je i Harun Čaušević (18), koji je podrijetlom iz BiH i koji je zajedno s još pet uhićenih tinejdžera bio čest gost na predavanjima Haruna Mehičevića u Al-Furqan centru u Melbournu.

Čaušević i ostali se sumnjiče za kovanje terorističke zavjere i planiranje napada na masovnu paradu koja se održala prošlog mjeseca. Centar je u međuvremenu zatvoren, no mediji su snimili sljedbenike Mehičevića kako se sad okupljaju u jednoj teretani u tom gradu.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -