Petak, 17 svibnja, 2024

Predstavnici malih dioničara Aluminija: Nismo članovi DF-a, Vlada F BiH nas je prevarila

Must Read

Predsjednik Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar Pavo Barišić danas je u ime malih dioničara, odnosno suvlasnika te tvornice u jednakom iznosu kao i Vlada FBiH (44 posto), uputio otvoreno pismo predsjedniku FBiH Marinku Čavari i predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću te članovima u povodu svrstavanja Aluminija u javna poduzeća.

“Izražavam javno protivljenje učestalim obmanjivanjima javnosti u svezi s brojnim pojedinostima vezanim za Aluminij, u prvom redu zbog svrstavanja Aluminija u javna poduzeća. Time se izravno ugrožavaju naša nepovrediva vlasnička prava, koja su nam već dobrano smanjena kad nam je Sporazumom o rješavanju otvorenih pitanja između Aluminija i Vlade FBiH oduzeto čak 20 posto udjela u kapitalu u korist Vlade FBiH”, navodi se u pismu.

Predsjednik Udruge podsjeća kako je to urađeno uz osnovni uvjet subvencioniranja aluminijske proizvodnje od strane Vlade FBiH, što se nikada nije dogodilo, a ugovorna je odredba prekršena.

“Podcrtavamo, Aluminij nije javno poduzeće. Aluminij je dioničko društvo koje su mali dioničari vlasnicima 44 posto kapitala, Vlada FBiH 44 posto i vlada RH 12 posto. Aluminijev nadzorni odbor čini sedam članova od kojih tri predstavljaju male dioničare, tri člana Vladu FBiH i jedan član Vladu RH”.

Niti ima smisla niti zakonskog uporišta niti je, u krajnjoj liniji, normalno da političari javno traže promjene u upravljačkim tijelima, čime se izravno narušavaju naša zakonom zaštićena vlasnička prava. Pa tko može u našem domu odlučivati mimo nas?!., pita se u pismu predsjednik Udruge malih dioničara.

“Također, tvrdi u pismu Barišić, unatoč javnim imputiranjima, odgovorno tvrdim kako niti jedan predstavnik malih dioničara u NO-u Aluminij nije članom Demokratske fronte”.

“Vlada je već nakon prve skupštine na kojoj je imenovan Nadzorni odbor u ovim omjerima, odnosno otkako im je u Aluminiju suvlasnički dio porastao na 44 posto, upoznata s ukupnim stanjem, poslovanjem i dubiozama, pa sada ne mogu niti smiju izražavati čuđenja i pripisivati nagomilana dugovanja novim vremenima, kad je poznato otkada su nakupljana.

Dapače, aktualna je uprava Društva zaustavila daljnji rast tih dubioza i otpočela s postupkom dogovoranja načina njegove otplate, uz redovna izmirivanja tekućih obveza”, zaključuje se u pismu.

Nadalje stoji kako su mišljenja u Udruzi, da im rezultati poslovanja tvornice u zadnja dva tromjesečja daju za pravo da daju punu potporu aktualnoj Upravi.

“Mjesecima je Aluminij bio na naslovnicama tiska u s vezi s višemjesečnom istragom koju je provodila Financijska policija.

Zahtijevamo sada javno-obznaniti nalaze Financijske policije i odmah procesuirati odgovorne, a od političara tražimo prestanak spominjanja Aluminija d.d. Mostar isključivo u negativnom kontekstu te igniriranja vlasnika tvornice”, kaže se uz ostalo u pismu.

Udruga je mišljenja da i mali dioničari trebaju sukladno vlasničkoj strukturi odlučivati o sudbini poduzeća i o ljudima koji mu čine upravljačka i nadzorna tijela. /Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -