Petak, 18 listopada, 2024

POTRESNA PRIČA 16-GODIŠNJAKA IZ PROZORA Brutalno pretučen uz povike ‘Udri baliju’: ‘Kad napunim 18, odoh odavde…’

Vrlo

Obitelj Ćatić sada po drugi put pokušava normalizirati život. Prvi put nakon izbjeglištva, a sada nakon napada na Mehu. Nažalost, njihov život je sada potpuno preokrenut. Ne znaju kako se nositi s mehini zdravstvenim stanjem
U prosincu 2014.  Meho Ćatić  iz Prozora je brutalno pretučen, uz povike ” Udri baliju! ”. Od tada ima napade gubitka svijesti, rijetko izlazi iz kuće. Slučaj je prijavljen, ali se ne pomjera sa mrtve točke. Meho ima 16 godina.
Meho Ćatić iz Prozora ima 16 godina i pohađa drugi razred gimnazije. Zajedno sa svojim roditeljima i sestrom, vratio se u Prozor 2001. godine, nakon godina provedenih u izbjegličkom kampu u Jablanici.
‘Ubij baliju’
Godinama su se trudili živjeti normalno. Ali, u noći sa 20. na 21. prosinca 2014., Mehu, njegovu rodicu  Hatidžu  i njenog momka, napala je skupina od 20 momaka hrvatske nacionalnosti. Sve ovo se dešavalo uz povike “UDRI BALIJU! ” Za Hatidžu i njenog momka, napad se relativno dobro završio. Za Mehu, nažalost nije. I danas pati od posljedica žestokog premlaćivanja – gubi svijest i koči mu se tijelo.
U stanu gdje živi obitelj Ćatić se ne pale svjetla i zavjesa je stalno navučena.  Salih , Mešin otac, kaže da mu nakon napada smeta svjetlo. Mešina majka je odmah krenula plakati i prije nego što smo bilo što pitali. Rekla je da nije dobro da Meho po tko zna koji put prolazi kroz čitavu priču, koju je već nekoliko puta ponovio. Zbog toga, najviše smo pričali s Mešinim roditeljima, a Meša se povremeno uključivao u razgovor.
Njegov otac kaže da Meša rijetko izlazi i da se kod njega sve svodi na školu i dom. Te noći kada se sve dogodilo, Mešina majka je bila budna. U jednom momentu je čula urlike i uzvike “Udri Baliju” i “Neće Balija hodati ovuda”. Nije znala o čemu se radi. Nešto kasnije je dobila poziv od kćerke i tako saznala što se dogodilo.
Dan nakon napada, sve je prijavljeno policiji. Nekoliko osoba je pozvana na informativni razgovor, među kojima i  Mijo Babić , koji je i započeo tuču. Po svemu sudeći, kako nam je Salih objasnio, ovo će završiti kao “remećenje javnog reda i mira”.
Zbog kontinuirano lošeg zdravstvenog stanja, Meho ne izlazi iz kuće, trudi se biti redovan u školi. U svakom momentu netko mora biti uz njega. Obitelj Ćatić ne vjeruje da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni. Bez vizije za budućnost

Obitelj Ćatić sada po drugi put pokušava normalizirati život. Prvi put nakon izbjeglištva, a sada nakon napada na Mehu. Nažalost, njihov život je sada potpuno preokrenut. Ne znaju kako se nositi s mehini zdravstvenim stanjem. “Bio je zdrav i nije nikada imao nikakvih problema. Nakon što su ga napali, ovo se stalno događa “, govori kroz suze Mehina majka.
Majka je jedina zaposlena, otac, povremeno obavlja neke poslove. Stan im je u dijelu Prozora koji je naseljen većinskim hrvatskim stanovništvom. Kažu da nisu imali problema prije napada na Mehu, ali se u gradu osjeća podjela, barem kada se o poslu radi. Salih kaže da za Bošnjake nema baš mjesta u lokalnoj samoupravi i drugim općinskim institucijama. Možda u ponekoj privatnoj tvrtki, ali rijetko.
Meho je još jednom nakon napada sreo Miju Babića, koji ga je namjerno zakačio ramenom. Meho je samo nastavio svojim putem … Ništa se poslije toga nije dogodilo.
Kada se malo opustio, Meho je malo razgovarao s nama. Pored gimnazije, uči svirati gitaru. Svoju budućnost ne vidi u Prozoru. “Kada napunim osamnaest, odoh ja odavde”, odlučan je. Svjestan je da za njega tu nema mjesta. Poruka mu je jasno poslana te noći kada je napadnut.  

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -