Srijeda, 23 listopada, 2024

RAZARAČ SE OPET ZEZA: Dosadno mi je, želim Bošnjake i dalje plašiti Trećim, pa kud puklo..

Vrlo

Čovjek koji je kroz Alijansu, projekt Komšić,  a potom i Platformum potpuno uništio bošnjačko hrvatski dijalog a FBIH doveo do besmisla postojanja, poslao je priopćenje, iz svoje danas oporbene stranke u kojem popuje o opstanku BIH. Slučajni prolaznik tako plaši bošnjačku javnost i ponovno sije strah od federalizacije zemlje iako se ona nameće kao najizgledniji mogući oblik prosperitetnog opstanka BIH. Pri tome naravno ne spominjeodgovornost SDP-a za stanje u zemlji. O aferi Reket naravno neće ni slova. Iako su mnogi juče očekivali potvrdu formiranja novog saziva Vlade Federacije BiH, to se, nažalost, nije dogodilo. Iako je svjestan da se približava  dan kada će SDP i DF nuditi federalizaciju zemlje, njenu racionalizaciju i rješavanje nacionalnog pitanja u njoj, što će morati ponuditi ako žele ojačati zemlju iznutra i proširiti ideju navodne ljevice i van bošnjačkih entiteta, i s namjerom da Hrvati ostanu u ideji države BIH. Ovo prepucavanje Trećim kao zlom o kojem nema priče prevršilo je svaku mjeru a destruktivna politika Zlatka Lagumdžije dostiže svoj vrhunac…

Iako su mnogi juče očekivali potvrdu formiranja novog saziva Vlade Federacije BiH, to se, nažalost, nije dogodilo.

Time je nova parlamentarna većina SDA-HDZ-DF još jednom dokazala da nije u stanju napraviti funkcionalnu vlast i na taj način je građane FBiH dovela u još veću političku neizvjesnost.

SDP time implicira da je Platforma, čiji su bili očevi i majke bila funkcionalna vlast? Prema CCI-u Platforma je poslije Alijanse najkatastrofalnija vlada FBiH ikada. Najuspješnija vlada FBIH bila je ona kada je premijer bio Hadžipašić, tada je gospodarski rast FBIH bio rekordan. Radi se o HDZ- SDA vladi, kojoj je oporbeni SDP prigovarao što previše ulaže u hrvatska područja. Hadžipašić naime iako SDA-ovca nije bio nacionalist kao notorni bošnjački nacionalsocijalisti Nermin Nikšić i Zlatko Lagumdžija.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je začuđujuće, ali i pomalo iznenađujuće, da se koalicioni partneri još nisu uspjeli dogovoriti ni oko elementarnih stvari, kao što je ustavna podjela ministarskih mjesta u vladi.

Kao što se recimo Zlatko dogovorio s Jerkom i Zvonkom. Budući da u domu naroda nisu predstavljali nikakavu snagu uzeli su onoliko mrvica koliko im je i dano.

Ne ulazeći dublje u odnose među koalicionim partnerima, evidentno je da u tom političkom savezu nema dovoljno međusobnog povjerenja i da pojedine stranke na sve načine pokušavaju dobiti više nego što im pripada. U tome prednjači HDZ BiH koji i dalje inzistira na tome da ima ekskluzivno pravo na sve što ima prefiks hrvatski u federalnoj izvršnoj vlasti, a što mu koalicioni partneri naivno dopuštaju.

Zato je cvalo povjerenje između SDP-a i SDA, stranke kojoj je SDP navodno prirodni oponent. SDP folira i kod kritike HDZ-a. HNS-ove stranke imaju u Domu naroda više od 13 zastupnika. Samim time nemoguće je ponavljanje Platforme i otimanje hrvatskih pozicija. Niti jedne jedine. SDP prešućuje da je upravo ta stranka krivac za hrvatsko grupiranje oko jednog bloka i pomor pluralizma u Hrvata. Kako bi obranili ustavnu poziciju koja im pripada prema Washingotnu, Hrvati su nakon Platforme i Lagumdžijine avanture glasovali za jedan blok stranaka time šaljući jasnu poruku što misle o principu da SDP predstavlja Hrvate u institucijama vlasti. Posljedica Platforme je ojačani i reaktivirani HNS te ojačana svijest Hrvata, da sve do promjene izbornog zakona, ne smiju koketirati s rasipanjem glasova. Upravo stranka koja je trebala dovesti do demokratizacije prostora, i relaksacije odnosa na liniji Sarajevo – Mostar, stranka rigidnih totalitarista, vratila je FBIH unazade za dva desetljeća. Da danas Nikšić ili Zlatko pregovaraju o vladi FBIH itekako bi bili umiljati  i kooperativni sa strankama HNS-a jer bi znali da nema prostora za kuraž. Nema Inzka. Nema pravila da je 5 jednako jedna trećina od 17.

Posebno su za budućnost države BiH zabrinjavajuće informacije kako su koalicioni partneri dogovorili uvođenje modela etničkog glasanja u Vladi FBiH te podjelu Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na bošnjački i hrvatski dio! Takvi dogovori su faktičko instaliranje trećeg entiteta u pravni poredak FBiH i nedvosmisleno daljnje komadanje BiH. SDP će iskoristiti sve političke mehanizme, koje ima na raspolaganju, kako bi zaustavio takve poteze buduće vlasti koje vraćaju BiH 20 godina unazad.

 

SDP posebno poziva dužnosnike HDZ-a da prestanu sa lažima o, navodno, neustavnoj i nezakonitoj reviziji korisnika boračkih naknada. Zakon, prema kojem se revizija radi, donijela je Vlada SDA – HDZ i Zakon je objavljen sa potpisom Borjane Krišto, tadašnje predsjednice FBiH. Međutim, ranije, ali pogotovo sada, vješto se pokušava SDP-u pripisati neustavno i nezakonito djelovanje, što nije istina, jer su kadrovi SDP-a samo provodili zakon i reviziju boraca i radili ono što su HDZ-ovci imali namjeru ignorisati i time ostaviti ovaj zakon mrtvim slovom na papiru.

SDP-u nije licemjerno popovati o budućnosti nakon 4 godine gaženja svake šanse za budućnost.Etničko glasovanje u Vladi FBIH dio je ustava ove zemlje i SDP bi trebao biti zadnji koji će popovati protiv Ustava ukoliko se i dalje namjeravaju zvati patriotama. Potom licemjerno je što brane Zukanovu reviziju kada se zna da je ona 80% revizija uradila na hrvatskim područjima. Dogovor o podjeli nadležnosti tog ministarstva stoga je direktna posljedica opet Zukanove i SDP-ove tiranije. I SDP o tome naravno neće niti slova.

Evidentni nedostatak povjerenja među koalicionim partnerima najbitniji je pokazatelj budućeg (ne)djelovanja nove Vlade FBiH i zbog toga se postavlja realno pitanje koliko će nova vlada posvetiti vremena rješavanju problema građana, a koliko međusobnim neslaganjima i evidentnim razlikama, te daljnjem etničkom komadanju bh.društva.

Nedostatak povjerenja među koalicijskim bolje reći faktorima nego partnerima, posljedica je nesuvislog i nelogičnog ustava FBIH, koji i najljuće političke neprijatelje, prema zakonima u FBIH stavlja za isti stol i u koaliciju. I tu je upravo SDP trebao biti stranka koja će predložiti novi ustav i mogućnost stvaranja programske vlade na razini države uz uvjet da su nacionalna pitanja rješena na srednjoj razini vlasti – republici. No budući da SDP-u kao ni DF-u nije iclj širenje u područja van 5 bošnjačkih entiteta oni nikada nisu ni razmišljali o toj ideji. Cijenu toga plaćaju malobrojni članovi SDP-a i DF-a van bošnjačkih kantona koji u hrvatskim kantonima ispadaju karikaturalne interešdžije.

Već sada je očigledno da će se više vremena trošiti na međusobna optuživanja i prepucavanja, a manje na ispunjavanje obaveza iz ona četiri rijetko kucana papira, koje nova vladajuća većina tako ponosno naziva programom.

Da, zato je program Platforme, u kome je stajalo da će trećina hrvatskih ministara, po etničkom principu, moći udarati veto na odluke vlade, kako znamo prošao. Zna to najbolje Zvonko Jurišić. Budaltina koja je tu priču popušila onomad kad je hrvatovao pod Zlatkom kada nas se uvjeravalo da su Zvonko , Vjeko i Živko bolji Hrvati od nas a Lijanović najpošteniji i nasjsposobniji čovjek u FBIH. Da SDP ima imalo obraza, zbog afere Reket, afere Apsolutno, afere Lijanović, afere ove ili one, odavno bi ugasio stranku. SDP je bio i ostao političko smeće, najgnjusnije dno političke scene u BIH. Slučajna stranka. Propali projekt nekolicine narcisoidnih polupolitičkih bića.

 

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -