Utorak, 7 svibnja, 2024

Neonacisti se pokajali za svaki korak: Marširali mirnim selom, mještani ih nadmudrili!

Must Read

Njemački neonacisti se već desetljećima 15. studenog okupljaju u Vunzidelu , malom gradu na sjeveroistoku Bavarske. U tom gradu je do 2011. godine bio pokopan i Rudolf Hess , Hitlerov osobni tajnik i ratni zločinac koji je umro u zatvoru još 1987. godine.

Neonacisti svake godine organiziraju komemorativni marš kroz Vunzidel, i ovo njihovo masovno okupljanje je konačno dosadilo žiteljima mirnog gradića, tako da su ove su godine, umjesto pasivnog promatranja skupa, odlučili ukrase gradske ulice i neonacistički marš pretvore u humanitarnu akciju. Zapravo, jedna skupina aktivista osmislila je nenasilnu kampanju protiv ekstremističke parade. Humanitarna akcija je koncipirana tako da za svaki prehodani metar neonacista u povorci, lokalni poslovni ljudi doniraju 10 eura EXIT-Deutschland u, organizaciji koja neonacistima nudi pomoć ako kojim slučajem požele napustiti pokret i uklope se u društvo. Skupini od 200 neonacista koji su stigli u Vunzidel preostale su nakon toga dvije opcije – da krenu marširati kroz grad i svakim korakom doniraju i pune kasu svojim ideološkim protivnicima ili, opcija broj dva, da odustanu od planirane povorke.

Ipak su se odlučili da nastave po planu i u koloni su krenuli gradskim ulicama koje su bile ukrašene ohrabrujućim natpisima. Na taj način su neizravno prikupili na tisuće eura donacija za udruge i akcije protiv nacizma.
Njemačka ima dugogodišnju povijest nasilnih sukoba ekstremnih desničara i ljevičara na sličnim priredbama pa je ovakva, nenasilna ideja dočekana s olakšanjem i podržana kao sjajna ideja. 
– Ovo je način na koji bi se trebalo boriti protiv neonacista, a ne ponašajući se još nasilnije od njih – napisao je jedan Nijemac na Twitteru.


 
fokus.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -