Published On: Čet, stu 20th, 2014

Neonacisti se pokajali za svaki korak: Marširali mirnim selom, mještani ih nadmudrili!

Njemački neonacisti se već desetljećima 15. studenog okupljaju u Vunzidelu , malom gradu na sjeveroistoku Bavarske. U tom gradu je do 2011. godine bio pokopan i Rudolf Hess , Hitlerov osobni tajnik i ratni zločinac koji je umro u zatvoru još 1987. godine.

Neonacisti svake godine organiziraju komemorativni marš kroz Vunzidel, i ovo njihovo masovno okupljanje je konačno dosadilo žiteljima mirnog gradića, tako da su ove su godine, umjesto pasivnog promatranja skupa, odlučili ukrase gradske ulice i neonacistički marš pretvore u humanitarnu akciju. Zapravo, jedna skupina aktivista osmislila je nenasilnu kampanju protiv ekstremističke parade. Humanitarna akcija je koncipirana tako da za svaki prehodani metar neonacista u povorci, lokalni poslovni ljudi doniraju 10 eura EXIT-Deutschland u, organizaciji koja neonacistima nudi pomoć ako kojim slučajem požele napustiti pokret i uklope se u društvo. Skupini od 200 neonacista koji su stigli u Vunzidel preostale su nakon toga dvije opcije – da krenu marširati kroz grad i svakim korakom doniraju i pune kasu svojim ideološkim protivnicima ili, opcija broj dva, da odustanu od planirane povorke.

Ipak su se odlučili da nastave po planu i u koloni su krenuli gradskim ulicama koje su bile ukrašene ohrabrujućim natpisima. Na taj način su neizravno prikupili na tisuće eura donacija za udruge i akcije protiv nacizma.
Njemačka ima dugogodišnju povijest nasilnih sukoba ekstremnih desničara i ljevičara na sličnim priredbama pa je ovakva, nenasilna ideja dočekana s olakšanjem i podržana kao sjajna ideja. 
– Ovo je način na koji bi se trebalo boriti protiv neonacista, a ne ponašajući se još nasilnije od njih – napisao je jedan Nijemac na Twitteru.


 
fokus.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare