Četvrtak, 2 svibnja, 2024

EU odmah nakon izbora pokreće BiH prema Bruxellesu

Must Read

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković sudjelujući u saslušanju Johannesa Hahna, austrijskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju kazao je kako cijeni rezultate rada povjerenika Hahna u području regionalne politike EU te očekuje da će on znati primijeniti načelo europske solidarnosti i na države uključene u proces proširenja i politiku susjedstva, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dodao je kako s obzirom na jasna ograničenja politike proširenja EU u sljedećih pet godina povjerenik Hahn ima zahtjevnu zadaću da izdrži test vjerodostojnosti o atraktivnosti europskog projekta kao modela za one države koje mu se žele priključiti.

Rekavši kako u svom uvodnom izlaganju povjerenik Hahn nije spomenuo Bosnu i Hercegovinu, Plenković se zanimao kako vidi daljnji tijek europskih reformi nakon izbora koji će se održati u listopadu. Ujedno upitao je budućeg povjerenika kako namjerava pomoći jačanju položaja Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Plenković je izrazio zadovoljstvo da će kao novoizabrani predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom tijesno surađivati s budućim povjerenikom na približavanju Ukrajine Europskoj uniji. Interesirao se za Hahnovo viđenje prijedloga Zakona o decentralizaciji pojedinih dijelova regija Donjecka i Luganska kojeg je predložio predsjednik Porošenko, a s ciljem osiguravanja mira i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U svom odgovoru Hahn je podržao prijedlog predsjednika Porošenka o decentralizaciji, jer smatra da takav koncept može pridonijeti ostvarenju mira i suživota, ali i zajamčiti teritorijalni integritet Ukrajine.

Govoreći o Bosni i Hercegovini Hahn je kazao kako odmah nakon izbora 12. listopada namjerava posjetiti Sarajevo te zajedno sa svim političkim akterima i institucijama pomoći reformske procese koji će ubrzati dinamiku približavanja Europskoj uniji./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Pitali smo umjetnu inteligenciju što misli o radu Visokog predstavnika u BIH

Umjetna inteligencija je jedina do danas poznata inteligencija na Zapadu, koja ne skriva istinu i pravo zbori o dosadašnjim...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -