Dodik s predsjednikom HGK Vidoševićem i hrvatskim gospodarstvenicima

vidosevic_dodik_veselo

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore u Banjoj Luci su se sastali gospodarstvenici Republike Srpske na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom te predstavnici institucija RH i hrvatskih prehrambenih tvrtki predvođenih predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem, priopćili su iz HGK.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević tom je prigodom istaknuo da ni BiH ni Hrvatska ne žele da se 1. srpnja iduće godine, kada Hrvatska postaje punopravna članica EU, dogodi bilo što što bi poremetilo ekonomsku suradnju dvije zemlje, koja je odlična.
Formirat će se i grupa koja će u roku od desetak dana napraviti plan aktivnosti koje treba poduzeti do trenutka ulaska Hrvatske u EU kako ne bi bilo problema u ekonomskoj suradnji između Hrvatske i BiH.Vidošević je ocijenio da su između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe animalnog podrijetla, koliko je i predviđeno, i dodao da “treba izbjeći bilo kakvo politikantstvo u tim pitanjima” te da “ne treba stvarati probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti”, prenosi Večernji list.

– Robna razmjena između ovih zemalja iznosi dvije milijarde dolara, pri čemu je Republika Srpska u suficitu. Smatram da ulaskom Hrvatske u EU ne bi smjelo doći do zastoja, već to mora biti samo etapa u normalnom razvijanju posla – dodao je Vidošević te poželio da BiH da što prije uđe u EU.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Rs Milorad Dodik u razgovorima BiH s Bruxellesom učiniti sve da uvjeti poslovanja između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, ostanu kakvi su danas. Također je dogovorena suradnja na razini komora u sklopu koje će se izraditi platforma za unaprjeđenje suradnje i otklanjanja prepreka koje su moguće zbog promjena u trgovinskom poslovanju ulaskom RH u EU..