Published On: Mon, Feb 17th, 2020

10 dobrobiti jagoda za zdravlje i vitalnost

Krajem proljeća i početkom ljeta, jagoda je slatka i sočna. Osim lijepog ukusa, jagode nude i bogatstvo zdravlja i vitalnosti. Kao odličan izvor vlakana, vitamina C i antioksidanata, jagode mogu koristiti vašem zdravlju na sljedeće načine.

1. POBOLJŠAVAJU  IMUNITET

Desetak jagoda nudi oko 150 procenata dnevne potrebe za vitaminom C u organizmu. Ovo je od suštinske važnosti za pomoć organizmu u borbi protiv infekcije i bolesti, od prehlade do gripa. Vitamin C djeluje i kao antioksidant, neutralizirajući slobodne radikale koji oštećuju zdrav DNK.

2. SNIŽAVAJU KRVNI TLAK

Jagode su odličan izvor kalija, koji suzbija efekte natrijuma u ​​organizmu i smanjuje krvni pritisak. Pored borbe protiv hipertenzije i srodnih kardiovaskularnih bolesti, dijeta bogata kalijumom uopćeno može pomoći smanjenju rizika od smrtnosti.

3. LIJEČE SIMPTOME ARTRITIS I GIHTA

Slobodni radikali doprinose upali i propadanju mišića i tkiva u tijelu. Kao rezultat, zglobovi ne funkcionira kako bi trebali i štetni toksini se nakupljaju, uzrokujući stanja poput artritisa i gihta. Antioksidanti u jagodama pomažu detoksikaciji tijela i smanjuju upalu.

4. NUDE ZAŠTITU PROTIV RAKA

Posebne komponente koje se nalaze u jagodama nazvane flavonoidi imaju moć borbe protiv raka i oksidativnog stresa. Ovi flavonoidi, poput antocijanina, kvercetina i kaempferola, djeluju kao obrambena linija protiv razvoja karcinoma i tumora.

5.POMAŽU ZDRAV VID

Prisustvo flavonoida,elaginske kiseline i fenolnih fitohemikalija u jagodama smanjuje rizik od problema sa vidom povezanih sa starenjem, poput degeneracije makule. Ova antioksidantna jedinjenja čiste i hvataju slobodne radikale, sprečavajući ih da oštete zdrave očne strukture

6. REGULIRAJU ŠEĆER U KRVI

Jagode su relativno niske na hipoglikemijski indeksu, što znači da ne uzrokuju ekstremne skokove šećera u krvi nakon konzumacije. Prehrambena vlakna koja imaju jagode također pomažu u reguliranju glukoze. Ako jagode postanu dio uravnotežene ishrane, možete umanjiti rizik od dijabetesa ili ublažiti postojeće simptome dijabetesa.

7. SMANJUJU RIZIK OD MOŽDANOG UDARA

Obilje antioksidanata u jagodama također nudi zaštitu od moždanog udara sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Pored toga, kalijum u jagodama djeluje kao vazodilatator koji poboljšava dotok krvi u mozak, smanjujući rizik od moždanog udara.

8. POMAŽU REGULIRANJU RASPOLOŽENJA

Ove jarko crvene bobice također pogoduju vašem emocionalnom i mentalnom funkcioniranju. Sjeme jagoda sadrži alfa-linolensku kiselinu omega-3 masne kiseline, za koju je dokazano da poboljšava raspoloženje. Iznenađujuće je da su prednosti ALA za poboljšanje raspoloženja usporedive sa efektima stabilizacije raspoloženja kod uobičajeno propisanog lijeka -valproid acid.

9. SMANJUJU ALERGIJSKE SIMPTOME

S obzirom da jagode pružaju jačanje imunološkog i anti-upalnog dejstva, odlično su oružje protiv alergija. Sadrže poseban flavonoid protiv alergije zvan fisetin, koji pomaže imunološkim ćelijama organizma da kontroliraju upalne reakcije na alergene.

10. POMAŽU VITALNOST KOŽE

Vitamin C u jagodama tijelo koristi za proizvodnju kolagena, proteina neophodnog za zdravlje kože. Zdrava zaliha kolagena pomaže koži da ostane meka i svježa, a istovremeno popravlja oštećene ćelije kože. Pored toga, vitamin C služi kao sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala, bori se protiv razvoja raka kože i prijevremenog starenja.

NAJBOLJI NAČIN DA IMATE KORISTI OD JAGODA

Jagode su jedno od najviše prskanog voća pa razmislite o kupovini organskih proizvoda da biste ograničili izloženost pesticidima. Ovo svestrano voće može se jesti kao međuobrok ili na razne druge načine, kao što su smoothie, deserti, preljevi ili u salati.