Published On: Pet, lis 14th, 2016

​Putin: Nemate dovoljno benzina da obiđete Rusiju, a kamoli da je izolirate


Oni koji pokušavaju da izoliraju Rusiju nisu dovoljno motorizirani ni da obiđu njene granice niti za to imaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolirati od ostatka svijeta zbog njene veličine i mjesta u globalnoj ekonomiji.
Tijekom nedavnog Investicionog foruma „Rusija zove!“, Putin je ocjenio da „bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima“.
On je priznao da ruska ekonomija osjeća negativan uticaj zapadnih sankcija, „prije svega u ograničavanju izvoza tehnologija“.
Putin, međutim, ističe da je sprovedena „uspješna makroekonomska stabilizacija“ ruske ekonomije, koja se, prije svega, odražava u uspješnim mjerama Centralne banke usmjerenim na smanjenje inflacije.
Ruski predsjednik je najavio da će u 2016. godini inflacija dostići najniži nivo u novijoj povijesti Rusije – spustiće se ispod šest posto.
Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara.
„Prvog siječnja ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara“, precizirao je ruski lider.
Čisti „priliv“ stranih investicija u nefinansijski sektor Rusije tokom prvih osam mjeseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti „odliv“ kapitala je pet puta manji – iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 48 milijardi dolara