ZVONKO NAUČIO U RAZLOMKE? HSP će izaći iz vlasti, ukoliko 2/3 većina zatraži Budimirovu smjenu

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da bi zajedno s predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji trebalo održati i opće izbore. Taj stav je na današnjoj stranačkoj pres-konferenciji u Sarajevu izrekao glavni tajnik Salem Halilović.

Stranački predsjednik Amer Jerlagić izjavio je da će SBiH kao jedina oporba permanetnoj krizi vlasti od 2010. godine i dalje djelovati oporbeno te neće ni podržavati ni protiviti se eventualnom pokretanju procedure za smjenu federalne izvršne vlasti (predsjednik i potpredsjednik).

U međuvremenu će se stranka pripremati za što kvalitetniji nastup na izborima, zaključio je Jerlagić.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je za sutrašnje izdanje Oslobođenja kako će HSP izaći iz vlasti, ukoliko dvotrećinska većina u Zastupničkom i Domu naroda Parlamentu F BiH zatraži smjenu Živka Budimira s pozicije predsjednika F BiH. Podsjetimo, SDP, SBB i dva HDZ-a koji se spominju kao dio buduće parlamentarne većine, čiji bi zastupnici mogla zatražiti ostavku Budimira i Mirsada Kebe, dopredsjednika F BiH iz SDA imaju zajedno 56, od ukpuno 98 zastupnika koliko broji Zastupnički dom Parlamenta F BiH, dakle znato manje od dvije trećine.

Podsjetimo, predsjednika i dopredsjednike F BiH, prema Ustavu može smjeniti jedino Ustavni sud F BiH na prijedlog dvotrećinske većine u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta F BiH u dva slučaja;  ukoliko prekršio svečanu prisegu ili ukoliko je fizički ili mentalno nesposoban obnašati dužnosti.(R. I. / Dnevnik.ba)