SDA se povlači: SDP demonstrira silu

Mafija preuzima državu i na djelu je demonstracija sile i silovanje propisa, poruke su iz Stranke demokratske akcije nakon što su počela ‘čišćenja’ ministara iz redova te stranke.

Sukladno dogovoru dojučerašnjih SDA-ovih partnera SDP-a BiH s Fahrudinom Radončićem i Savezom za bolju budućnost BiH danas je Skupština Kantona Sarajevo razriješila šest ministara županijske Vlade.

Šef Kluba SDA u Skupštini KS-a, Elmedin Konaković, izjavio je kako je njegova stranka od drugih kolega dobila podršku, ali i priznao da nemaju izbora te da će nastaviti s radom kao opozicija.

”Stranka demokratske akcije je danas dobila satisfakciju kroz priznanje kolega u Skupštini Kantona Sarajevo da je ovo danas što se dogodilo demonstracija sile i silovanje propisa”, rekao je za Fenu Konaković te dodao kako je glavni problem funkcioniranja sada već bivše koalicije bilo povlačenje legalnih poteza.

Potpredsjednik SDA i uskoro bivši ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović, rekao je kako je sve što se trenutno događa na političkoj sceni posljednji stadij organiziranog kriminala.

”Mafija preuzima državu”, rekao je Ahmetović i dodao kako je BiH u ozbiljnoj opasnosti te da će unutar zemlje doći do ozbiljnih problema, a da će biti zaštićene one osobe koje se bave organiziranim kriminalom.

Ahmetović se osvrnuo i na veze njegova vjerojatnog nasljednika Fahrudina Radončića s Naserom Keljmendijem, čovjekom s Obamine crne liste, a koji se dovodio u vezu s vlasnikom Dnevnog avaza.

No, Radončić, budući ministar sigurnosti BiH, rekao je kako će nova koalicija ubrzati europski put Bosne i Hercegovine te da je SDA, koja je samo izrabljivala narod, u jednoj vrsti šoka.

“SDA je u jednoj vrsti šoka. Radi se o stranci koja je 22 godine eksploatirala narod i živjela na njegovoj grbači. Oni će učiniti sve da ne odu sa vlasti, jer kod njih nije kao u normalnim demokracijama vlast sredstvo da se pomogne narodu”, rekao je Radončići dodao da očekuje turbulentno vrijeme, ali bez velike drame.

– SDA će otići, jer je to volja naroda i otići će mnogo lakše nego što misle, tvrdi lider SBB BiH te kaže kako će se eventualne blokade u Domu naroda zaobići tako što će Vijeće ministara BiH podnijeti ostavku nakon čega bi cijela procedura izbora ministara krenula ispočetka.

Podršku rekonstrukciji Vijeća ministara usuglasili su i predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, Milorad Dodik, i predsjedatelj Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda na sastanku u Banja Luci.

Jedini uvjet, kojeg je postavio Dodik, je to da o jedan od novih ministara, kojega će predložiti bošnjačke stranke, mora biti iz Srpske.

S druge strane, Ured visokog predstavnika u BiH priopćio je kako pažljivo prati razvoj događaja, ali nisu dali precizan odgovor na to hoće li razmotriti svoju odluku o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o poništenju izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

OHR je priopćio kako političke promjene traže lokalni lideri i čini se kako se ne misle za sada miješati. Eventualnom suspenzijom svoje odluke iz ožujka prošle godine omogućili bi i rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH, na kojoj inzistira hrvatska strana još od izbora u listopadu 2011., a koja je neizbježna nakon raskida koalicije u državnom vrhu i u županijama gdje je crveno-zelena koalicija bila na vlasti.