Published On: Tue, May 14th, 2019

Zvizdić odbio poziciju ministra vanjskih poslova

“Dakle, ako Kadrovska komisija Predsjedništva SDA odluči da je to Zvizdić, ja vjerujem da će to i biti on, bez obzira što on misli o tome. U svakom slučaju, razgovarali smo i o drugim imenima koja bi bila prihvatljiva za tu poziciji, jer nam treba jaka ličnost na toj poziciji i u tom smislu je Zvizdić bio prvi izbor“, pojasnio je.

Govoreći o formiranju vlasti, on je podsjetio da je SDA s DF-om potpisala sporazum još u travnju, kazavši da je to izvjestan savez. “Što se tiče SBB-a, jedan od razloga odgađanja uspostave vlasti u Federaciji te na razini BiH jest naša želja da uključimo što više patriotskih stranaka. Mi smo u fazi da znamo izvjesno tko će sudjelovati u formiranju vlasti. To su, po mome sudu SDA, SBB i DF“, kazao je Softić. Upitan jesu li dobili odgovor Radončića, odgovorio je da su dobili njegov osobni komentar na poziv te je podsjetio da je lider SBB-a najavio da će ovoga tjedna zasjedati tijela te stranke te donijeti odluku.

“Kako smo razumjeli, mislim da će odgovor biti pozitivan“, rekao je.

Na konstataciju da mediji navode da je za Radončića rezervirana pozicija ministra sigurnosti BiH, istaknuo je da se o resorima zvanično nije razgovaralo. U svakom slučaju, dodao je Softić, SDA je spremna tri ministarske pozicije u Vijeću ministara preuzeti jednu, jednu ponuditi DF-u te jednu SBB-u. Potpredsjednik SDA pretpostavlja da će SDA uzeti ministarstvo vanjskih poslova, što, pak, ostaje predmet razgovora.