Published On: Sri, stu 1st, 2017

ZVIZDIĆ NAPAO HRVATSKU: Potpisivanjem sporazuma s Republikom Srpskom narušen međunarodno pravni subjektivitet BiH

Potpisivanje Protokola o saradnji Republike Hrvatske i Republike Srpske, predstavlja vrlo neprijatno iznenađenje s obzirom da u takvom procesu nije sudjelovala, a niti je o tome bila informirana bilo koja institucija izvršne ili zakonodavne vlasti na državnoj razini, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je naglasio posebno začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica Europske unije koja bi morala poštovati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i Bosne i Hercegovine, koja je uz to i njen prvi susjed.

– Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u oblasti vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, potpisati Protokol sa ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koja predstavlja samo jedan entitet u državi Bosni i Hercegovini – istaknuo je Zvizdić.

Zvizdić, kako je priopćeno iz njegova ureda, upozorava da ono što je svakako morala znati Vlada Republike Hrvatske, ili se o tome na vrijeme informirati, jeste činjenica da u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, isključivu nadležnost za vođenje vanjske politike ima Predsjedništvo BiH, dok svaki bosanskohercegovački entitet može sklapati sporazume samo i isključivo uz suglasnost  Parlamentarne skupštine BiH.

Protokol o suradnji je potpisan bez znanja bosanskohercegovačkih institucija, uprkos činjenici da je po zakonskim propisima, nadležnō ministarstvo Bosne i Hercegovine trebalo dostaviti Vijeću ministara nacrt prijedloga za pokretanje postupka i osnove za pregovore za zaključivanje međunarodnog ugovora, navedeno je u Zvizdićevu priopćenju.

Zvizdić također dodaje da iz navedenog proizilazi da je za pitanje koje je regulirano tim protokolom nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, pa samim tim bilo koje ministarstvo s razine entiteta RS-a, nikako nije moglo biti druga ugovorna strana.

Po njegovim navodima posebno zabrinjava i u  potpunosti je neprihvatljivo obrazloženje Zaključka Vlade Republike Hrvatske u kojem se  naglašava da “Republika Srpska kao entitet u okviru Bosne i Hercegovine ima svoju nadležnost i autonomnost u području plina, odnosno energetike…..”, pri čemu se Vlada Republike Hrvatske postavlja u ulogu tumača Ustava i zakona BiH. Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane, naglašeno je iz Ureda predsjedavajućeg Zvizdića.

– Želim napomenuti da je i u prethodnom razdoblju bilo sporazuma koji se odnose na samo jedan dio države BiH, ali nikada nitko od predstavnika vlada drugih država ili međunarodnih institucija nije niti pomislio potpisati ga s nižim razinama vlasti, a da za to ne postoji suglasnost Parlameta BiH. Jasno je da su  potpisivanjem ovog Protokola preuzeta prava i obveze koje po nadležnosti pripadaju isključivo državi. Postavlja se pitanje pravne prirode i validnosti zaključenog Protokola, s obzirom da se radi o međunarodnom sporazumu. Bit će potrebno  zatražiti dodatno ustavno-pravno tumačenje o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te odlučiti o daljnjim oblicima zaštite međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH. Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava, navodi se u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x