Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Zurovac: Sve više građana upućuje žalbe zbog neprofesionalnog izviještavanja medija

Must Read

“Javnost definitivno treba biti uključena u monitoring medija. Ta je najbolji monitor zato što mediji trebaju raditi u interesu javnosti, bez obzira jesu li oni javni servisi ili komercijalni mediji. Svaka informacija koja ode iz medija treba biti točna i istinita, jer je to interes javnosti. Sve što nije to, javnost ima pravo reagirati”, kazala je danas za Fenu izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH Ljiljana Zurovac.

Zurovac je bila uvodničarka današnje redovne X-Press sesije u organizaciji Fondacije CURE i Helsinškog parlamenta građana Banja Luke, čija je tema ovaj put “Uključivanje javnosti u procese monitoringa medija”.

Ona je naglasila da Vijeće za tisak u BiH, kao samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije, pruža demokratsku mogućnost građanima BiH da se bore za svoje ljudsko pravo na istinu, a putem žalbene procedure da reagiraju na neistinito i neprofesionalno izvještavanje medija.

“Sve više građani postaju svjesni tog svog prava i koriste ga. Vijeće dobija na dnevnoj osnovi barem jednu, ako ne i više žalbi. Jako je važan kvalitet tih žalbi u smislu da se građani pozivaju na Kodeks za tiskne i online medije. Nije svejedno ni jednom uredniku kada dobije žalbu od svoga čitatelja ili posjetitelja portala u kojoj se on poziva na Kodeks. Dakle, netko kritički čita ono što je predstavljeno”, naglašava ona.

Današnja sesija dijelom je bila posvećena i izvještavanju o ranjivim, marginaliziranim grupama, koje obuhvaćaju širok spektar ciljnih grupa – osobe s invaliditetom i osobe s posebnim osobenostima, kao što su pripadnici queer populacije, te žene i djeca.

Zurovac je ocijenila da je zabilježen veliki broj kršenja Kodeksa kada je u pitanju izvještavanje o ovim grupama. To se posebno odnosi na djecu i maloljetnike, jer sve osobe ispod 18 godina moraju biti zaštićene kada se o njima govori u medijima – inicijalima ili stavljanjem zaštite preko lica.

“Ali, to se jako rijetko događa u BiH. Posebno je to opasno kada su djeca uključena u izvještavanje o kriminalnim djelima ili nekim drugim negativnim događajima”, istaknula je ona.

Zurovac zaključuje da medij na žalbu građana trebaju reagirati objavljivanjem ispravke, demantija ili isprike. Objava reagiranja i ispravke informacije je način na koji medij popravlja grešku koju je napravio, smatra ona.

“Nema posljedica za medij u smislu sankcija ili kazni, jer to ne pripada samoregulacijskom demokratskom načinu podizanja standarda u profesionalnim medijima. Ali, Vijeće za tisak u BiH provodi medijacijski proces prije sudskog postupka ako je u pitanju kleveta ili govor mržnje koje spadaju u krivično djelo”, pojasnila je ona.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -