Published On: Fri, Dec 27th, 2013

Zuroff: U BiH nije bilo genocida

ZAGREB – Direktor Centra “Simon Wiesenthal” Efraim Zuroff izjavio je da u BiH tijekom 90-tih godina nije bilo genocida, već etničkog čišćenja.

Zuroff, koji je i stručnjak u oblasti genocida, objašnjava da se u BiH dogodio “regionalni sukob u kojem su različite grupe probale uništiti jedna drugu”.

“Genocid je pokušaj totalnog brisanja jedne nacije, dakle holokaust i Ruanda jesu bili genocid. Darfur nije jasan. U BiH nije bilo genocida”, rekao je Zuroff za beogradsku “Politiku”.
On otkriva da će, ako sve bude išlo po planu, iu Srbiji za tri mjeseca početi lov na preostale zločince iz Drugog svjetskog rata u okviru operacije “Posljednja šansa”.

“Možda u Srbiji nećemo nikog pronaći, ali će možda netko iz Srbije prepoznati lice s` potjernice `i odvesti nas do traga u Hrvatskoj ili BiH. Gradove ćemo oblijepiti posterima s podacima o operaciji. Ponudit i nagradu do 25.000 eura za informaciju koja bi dovela do sudionika u nacističkim zločinima “, objasnio je Zuroff.

Zuroff je rođen u SAD, ali se sa 22 godine preselio u Izrael gdje je doktorirao na povijesti holokausta i posvetio se pronalaženju preostalih nacista i suučesnika u njihovim nedjelima.

Zahvaljujući njemu pronađen je i odveden pred sud u Hrvatskoj i Dinko Šakić, zapovjednik logora Jasenovac.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zurof-U-BiH-nije-bilo-genocida-224134.html&usg=ALkJrhgINd7hGGrKQrbbA2seMPuxZHt1Rw#sthash.Cx7ZAAc8.dpuf