Published On: Fri, Dec 27th, 2013

DJED MRAZ ZLATKO: U siječnju rješenje za slučaj Sejdić – Finci

SARAJEVO – Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija očekuje da će već u siječnju iduće godine, uz asistenciju EU, konačno biti postignut dogovor o provođenju odluke “Sejdić-Finci” i mehanizame koordinacije na razini BiH, čime će biti deblokiran put ka kandidatskom statusu u EU.

“Očekujem da ćemo postići suglasnost i usvojiti zakon o državnoj imovini, te na taj način deblokirati MAP i put BiH prema punopravnom članstvu u NATO”, rekao je Lagumdžija u intervjuu Srni.

Lider SDP-a smatra da je na političkom planu u ovoj godini bilo određenih pomaka, mada nedovoljno, dok je u ekonomskom smislu situacija bila povoljnija, jer je BiH izašla iz recesije.

Lagumdžija podsjeća da su u ovoj godini deblokirani određeni procesi poput izmjena i dopuna Zakona o “Elektroprijenosu BiH”.

“Istaknuo bih i jedinstven stav predstavnika BiH u pregovorima s Hrvatskom i EU u vezi sa zahtjevom da se Hrvatskoj omogući Cefta status i nakon ulaska u EU. U kreiranju ovoga stavka postignuta je suglasnost entitetskih institucija i institucija BiH”, rekao je on.

Lagumdžija navodi da podaci Svjetske banke pokazuju da je BiH izašla iz recesije. “Statistički podaci govore da smo povećali izvoz, smanjili uvoz, smanjili broj nezaposlenih. Dakle, napretka ima. Nema dovoljno i nema onoliko koliko građani BiH žele, ali ga ima”, ocjenjuje on.

On tvrdi da ima dosta onih kojima više odgovara “status quo”, odnosno pogoršanje stanja i poziva sve da u narednoj godini uvažavaju različite udej, da se dogovaraju i iznalaze rješenja u interesu naroda i građana “.

Lagumdžija smatra da SDP “ima odgovornost prema svim narodima i građanima, pa će nastaviti raditi da bi u BiH bili pokrenuti i drugi procesi, prije svega deblokada puta BiH ka EU i NATO”.

Lider SDP-a će pamtiti 2013. godinu po plasmanu Nogometne reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu.

Prema njegovom mišljenju, događaj koji je obilježio ovu godinu na globalnom planu jeste odluka o mirnom rješavanju konflikta u Siriji, za što se kao ministar vanjskih poslova BiH i sam zalagao.

Drugi događaj na svjetskom planu po kojem će pamtiti ovu godinu Lagumdžija vidi u napretku u pregovorima Teherana i šest svjetskih sila o nuklearnom programu Irana.

Lagumdžija vjeruje da će njegova stranka pobijediti na narednim izborima, odnosno osvojiti najveći broj glasova i biti nezaobilazan faktor u vladama na svim razinama vlasti u BiH.

On je uputio građanima BiH najiskrenije želje za bolju, kvalitetniju i prosperitetniju 2014. godinu.