Petak, 14 lipnja, 2024

ZUKORLIĆ POZVAO BOŠNJAKE ‘NA OPREZ’: Ne smete glasati ni za jednu stranku vezanu uz Tadića

Must Read

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je danas da nijedan bošnjački glas ne sme da ode bošnjačkim strankama koje će na izborima nastupiti sa nekom od beogradskih političkih partija.

– Onaj ko je zakačen za Beograd, direktno za (Borisa) Tadića, (Mlađana) Dinkića, (Ivicu) Dačića, (Čedu) Jovanovića ili, svejedno, za (Tomislava) Nikolića – on nije naš i ne sme da dobije bošnjačke glasove”, kazao je muftija na tribini u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.


Muftija, koji tvrdi da nije ušao u poliitku, već da samo o njoj priča, tvrdi da sve beogradske političke opcije koje su našle svoje ”šalterdžije” u Sandžaku imaju isti cilj – da Bošnjake još jednom prevare i uzmu im glasove, prenose agencije u Srbiji.

“Jedini način je da mi dobijemo naše neposredne predstavnike…. Naše, koje ćemo mi direktno birati…. Pa, tek posle izbora videti šta je dobro za bošnjački narod”, poručio je Zukorlić kome je bliska Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) kojom rukovodi Emir Elfić.

Muftija je rekao da “autentične institucije Bošnjaka” sada nemaju nijednog odbornika ili poslanika. Zato, dodao je, Bošnjaci neće imati šta ni da izgube.

Zukorlić je kritikovao bošnjačke političare u Vladi Srbije, Sulejmana Ugljanina, a posebno Rasima Ljajića, za koga je rekao da ima dve stranke I da je u Sandžaku potpisao koalicioni sporazum između “svoje velike stranke, velike kao Srbija i male stranke, male kao Sandžak”.

Muamer Zukorlić

Nakon odluka da se lideri dviju manjinskih stranaka Mirsad Đerlek i Mujo Muković, priklone Ujedinjenim regionima Srbije, odnosno Srpskoj naprednoj Stranci, situacija u Sandžaku je, tvrdi muftija, potpuno raščišćena kada su izbori u pitanju.

Upitan da li među Srbima ima prijatelja kojima bi mogao života da povjeri, muftija je rekao da nije imao puno prilika da sarađuje sa “pripadnicima srpskog korpusa”, osim u vrijeme kada je sarađivao sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem za koga, kako je rekao, smatra da mu je bio jedini prijatelj.

On je pohvalio rad policije u Novom Pazaru i Sandžaku, za razliku od pravosudnih organa, ali je kazao da će sva otvorena pitanja, uključujući i pitanje načelnika policije, riješavati BDZ, poslije pobjede na izborima.

Upitan da prokomentariše status Islamske zajednice u Crnoj Gori, Zukorlić je rekao da nije u potpunosti upoznat sa tamošnjom situcijom, ali da smatra da je tamošnja Islamska zajednica previše vezana za državu, odnosno da nema svoju autonomnost.

(DEPO/BLIN/em)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -