ZLATKO OPET PREŽIVIO: Bivši vojnici zamrzli štrajk glađu, Dragi Vođa dao obećanje…

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Abid Šehović, jednan od predstavnika penzionisanih boraca, oni će sada zamrznuti štrajk glađu, ali i dalje ostaju ispred zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

“Lagumdžija je dao obećanje da neće biti budžeta bez nas, ali mi ostajemo još uvijek tu”, kaže Šehović.

Inače, situacija ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu gdje već četvrti dan protestuje oko 1.500 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, iz sata u sat danas je postajala sve teža.

Ljekari sarajevske Hitne pomoći neprestano intervenišu, dok s druge strane do iza podne nije bilo nikakve konkretne intervencije nadležnih iz državne vlasti.

“Osim ljudi iz Stranke za BiH, Gradimira Gojera i Amera Jerlagića danas, te Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, niko od političara nas nije ni posjetio. Od SDA smo dobili napismeno neko obećanje da zakon u kojem smo tretirani neće proći bez nas. Tu je naravno i podrška velikog broja građana, nevladinih organizacija i studenata, koji nam se žele pridružiti, ali ih pozivamo da to ne čine, jer ne možemo garantovati za njih i ne možemo na sebe preuzeti odgovornost za njihovo prisustvo”, rekao je u petak poslijepodne Šehović.

Nakon što je jučer ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić nazvao zahtjeve štrajkača neetičnim, danas je zajedno sa predsjednikom Republike Srpske pokušao unijeti razdor među njih, kada je organizirao sastanak na koji su pozvani samo predstavnici bivših vojnika iz tog entiteta. Nakon sastanka sa Špirićem i Dodikom, Rade Dželetović, predstavnik vojnika iz RS, je rekao da je entitetski predsjednik predložio da se isplati dosadašnji dug vojnicima i da im se daju krediti za samozapošljavanje. On je rekao i to da će ostalima vojnicima iz RS koji se nalaze ispred zgrade institucija u Sarajevu prenijeti stav vlasti RS, a njih 250 će odlučiti slažu li se s tim.

Bivši vojnici iz RS-a i dalje traže da ukoliko ne budu uvršteni u budžet BiH za ovu godinu, da budu uvedeni u pravo na penziju u tom entitetu. Odlukom Vlade RS-a iz prošlog mjeseca penzionisani vojnici iz tog entiteta imaju pravo na penziju, ali nije riješeno pitanje kako i odakle će se one isplaćivati.

“Dodik i Špirić vrše pritisak na grupu Srba koji se nalaze ovdje, ali oni za sada odolijevaju tome i još uvijek smo svi jedinstveni bez obzira na nacionalnost. Danas su dolazili novinari iz mnogih stranih medija. Jedna televizija iz Francuske nas je snimala i nisu mogli vjerovati da smo tako jedinstveni, imajući u vidu sve što se na ovim prostorima dešavalo”, kaže Šehović.

Bivše vojnike je posebno potreslo to što je jedan od njih danas, inače invalid bez ruke i noge, otišao u obližnje ugostiteljske objekte i skupljao novac kako bi im kupio mineralnu vodu.

“Plakali smo svi ovdje, bio je to bolan prizor. Danas smo dobili informaciju da je u saobraćajnoj nesreći povrijeđeno dijete jednog od nas ovdje. Čovjek je iz Bužima i još ne znamo kako je dijete. Čovjek je dodatno utučen zbog svega”, kaže naš sagovornik.

Prema informacijama koje smo dobili od bivših vojnika više od 50 njih je do sada odvezeno u neku od zdravstvenih ustanova u Sarajevu gdje im je pružena medicinska pomoć. Njih 68 koji su u teškom zdravstvenom stanju još jutros su prekinuli štrajk glađu, jer su ih ostali primorali na to, kako ne bi došlo do težih posljedica.

Za isplatu penzija za 2010., 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.