Published On: Tue, Nov 26th, 2013

Zukorlić: Dvadeset godina se borim za autonomiju od Sarajeva i Ankare

Glavni muftija islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić prije par dana je u Pljevljima izjavio kako se dvadeset godina bori za autonomiju Islamske zajednice Sandžaka i od Sarajeva i od Ankare, a Bosnu i Hercegovinu nazvao državom u invalidskim kolicima.
„Dvadeset godina sam na poziciji muftije, jednako se borim za autonomiju IZ Sandžaka i od Sarajeva i od Ankare“ kazao je muftija. Zukorlić je na istom skupu rekao kako je nacionalna država Bošnjaka – “Bosna” i etnička domovina ali kako je kazao „zbog činjenice kako je to država u invalidskim kolicima posle Dejtona, majka iz invalidskih kolica nam ne može puno pružiti”, prenosi portal Sandžakhaber.net.

Analitičari sa prostora Sandžaka tvrde kako zaokret u retorici muftije znači slanje signala Sulejmanu Ugljaninu da je spreman za dogovor i priznavanje Rijaseta te pomirenje sa njime.

„Pomirenje s Ugljaninom i priznavanje Rijaseta IZ na čijem je čelu Adem Zilkić značilo bi okretanje leđa Rijasetu u BIH na šta je spreman Zukolić zbog nezadovoljstva novim ustavnim promjenama Rijaseta BIH po kojim Rijaset BiH, odnosno reisu-l-ulema Kavazović imenuje i postavlja muftije čega se Zukorlić plaši“.

Sarajevski Dnevni avaz podsjeća kako je na osnivačkom saboru IZ u Srbiji Zukorlić poručio “da se islamska zajednica neće odvojiti od centra u Sarajevu nikada“

Dnevnik.ba