Published On: Sri, lis 5th, 2022

ZUBAK: Odbijanje izmjena Izbornog zakona iz Sarajeva bio je vjetar u leđa HDZ-u, imali su dvije pozitivne promjene u kampanji

“Ne mislim da je odluka Christiana Schmidta iznuđena zbog pritiska premijera R. Hrvatske Andreja Plenkovića ili Sjedinjenih Američkih Država, kako se to zna navoditi”, kazao je za N1 bivši član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak u izjavi prilikom gostovanja i učešća na Međunarodnom forumu u Sarajevu.

“Politička kriza je determinirala rezultate ovih izbora, a ne socijalno-ekonomska kriza. Na državnoj i entitetskim razinama nije došlo do promjena, nešto malo na kantonalnoj razini”, kazao je Zubak i dodao:

“Samim tim ne očekujem pozitivne promjene. Ne mislim da odluka visokog predstavnika u BiH utječe na poziciju HDZ-a, ali na rezultat HDZ-a je utjecalo stanje odnosa i kontraefekt je postignut time što su se iz Sarajeva bojkotirali razgovori ili se sudjelovalo čisto formalno”.

Dodaje da je upravo to bio vjetar u leđa HDZ-u.

“Upravo to je bilo vjetar u leđa HDZ-u. Kao primjer ću navesti da ljudi iz intelektualnih krugova koji prije nisu davali podršku HDZ-u ovaj put jesu jer se iz političkog Sarajeva ignorirao dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Kod HDZ-a sam tijekom ovih izbora primijetio jednu pozitivnu promjenu. Retorika HDZ-a je za razliku od drugih stranaka bila umjerena, a bila je tu i poruka da je BiH naša država i ja se nadam da je to iskreno opredjeljenje. Mislim da je ta poruka i zaista iskrena jer je u interesu Hrvatske da BiH bude nezavisna i da kao takva uđe u EU“.

“Milorad Dodik već stavlja ultimatume, traži ministra vanjskih poslova, a kad uđete u pregovore s ultimativnim stavovima onda svi znate da će oni biti teški, a tako nešto je za očekivati i od drugih”, zaključuje Krešimir Zubak./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare