Published On: Čet, stu 22nd, 2018

ZOVKO NA VANJSKO-POLITIČKOM ODBORU EP-a: Turska imala najjaču ulogu u izboru Komšića

Hrvatska Zastupnica u  europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je danas da je Turska imala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, dok je Islamska zajednica davala instrukcije da se glasuje za hrvatskog člana.

“Mi moramo početi imenovati stvari. U BiH smo imali posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana godinu prije izbora i treba naglasiti  da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH”, istakla je Zovko u obraćanju na sjednici Vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta, prenosi Srna.

Tijekom rasprave o situaciji u BiH nakon izbora, ona je rekla da je Islamska zajednica instruirala da se glasuje za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima.

Zovko, zastupnica HDZ-a i nekadašnja veleposlanica BiH, naglasila je i da se EU mora suočiti s činjenicom da se Rusija i Turska naglašeno petljaju u odnose u BiH, te da BiH “nije normalna država”.

“U njoj imamo strance već 23 godine koji bitno utiču na političke i druge odnose. Krajnje je vrijeme da razmotrimo njihov rad. Ali, brine me činjenica da jutros na ovoj raspravi imamo tako malo prisutnih. Time pokazujemo koliko nam je stalo do BiH”, navela je Zovko.

Zastupnik iz Luksemburga Frank Engel rekao je da je pravno izvodljiv izbor Komšića.

“To daytonsko uređenje će se morati mijenjati, prije ili kasnije. Dok se to ne dogodi, pravno su stvari takve kakve jesu”, dodao je on./HMS/

U drugom dijelu rasprave zastupnica Zovko je istaknula kako je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej  Plenković na posljednjem sastanku Europskog vijeća pokrenuo raspravu o nedavno održanim izborima te grubom gaženju Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje je za posljedicu imalo pokretanje rasprave i na Vijeću za vanjske poslove.

„U Bosni i Hercegovini živi 500 tisuća Hrvata, građana Europske unije, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH. Europski parlament je usvojio do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude srednji put koji se nalazi između dva ekstrema, separatizma i unitarizma. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jest srednji put, federalizacija, implementacija preporuka Europskog parlamenta, poštivanje odluka Ustavnog suda kao i Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma sve dok on ne bude promijenjen“, zaključila je zastupnica Željana Zovko./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare