Published On: Čet, stu 22nd, 2018

Ustavni sud BiH neće razmatrati apelaciju u slučaju Krišto na idućoj sjednici

Krišto smatra da je članak 8 Ustava FBiH, a stavke 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim sporazumom građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud BiH održat će plenarnu sjednicu 28. studenog na kojoj neće biti razmatrana apelacija Borjane Krišto, visoke dužnosnice HDZ-a BiH koja se temelji na ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom su izbrisane odredbe u Izbornom zakonu i proglašene nevažećima a koje se odnose na izbor izlasnika u federalni Dom naroda. U predmetu Ljubić, apelant Ljubić se nije žalio na te odredbe Ustava FBiH.

Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da naprimer Bosansko-podrinjska regija, u kojoj po posljednjem popisu iz 2013. godine žive 24 Hrvata, i Posavska, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog predstavnika.

Razlika u vrijednosti glasa je 1400 puta. Krišto smatra da je članak 8 Ustava FBiH, a stavke 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim sporazumom građanskim i političkim pravima.

“Ako bi se nastavilo s praksom da se iz pojedinih županija bira po jedan izaslanik, čak i uprkos tome što toga naroda tamo gotovo nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a vrednost glasa birača ne bi vrijedila jednako, što je nedopustivo”, ranije je Krišto kazala.

R. I. / Dnevnik.ba

Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da na primjer Bosansko-podrinjska regija, u kojoj po posljednjem popisu iz 2013. godine žive 24 Hrvata, i Posavska, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog predstavnika. Razlika u vrijednosti glasa je 1400 puta.

Krišto smatra da je članak 8 Ustava FBiH, a stavke 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim sporazumom građanskim i političkim pravima.

”Ako bi se nastavilo s praksom da se iz pojedinih županija bira po jedan izaslanik, čak i usprkos tome što toga naroda tamo gotovo nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a vrijednost glasa birača ne bi vrijedila jednako, što je nedopustivo”, rekla je ranije Krišto.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare