Published On: Sub, sij 11th, 2014

ODGOVOR PLATFORMAŠKOM PREUZIMANJU: Šume HercegBosne prijete da će se same zapaliti

Nelegalna platformaška Vlada FBiH u kojoj sjedi i nešto provoditelja bošnjačkog nacionalizma poput Vjekoslava Čambera, Lijanovića, Ante Krajine i Živka Budimira,  donijela je odluku kojom Nadzornom odboru gospodarskog društva Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar daje prethodnu suglasnost za razrješenje v.d. direktora ovog društva Zdravka Palavre. Hrvati iz ove Vlade omogućili su bošnjačkim nacionalističkim interesima da promjene nadzorne odbore u strateškim hrvatskim tvrtkama i na taj način ih stave pod kontrolu političkog Sarajeva. Bez tih ljudi, preuzimanje hrvatskih tvrtki u BIH bilo bi nemoguće. Začudo ti ljudi, posve slobodno hodaju među Hrvatima dan danas. Hrvati u BIH nisu ni svjesni što se u BIH događa kako svoje medije nemaju a sarajevske ne gledaju. I dok im političko Sarajevo korak po korak oduzima sve strateške resurse uz pomoć pravaško mesarskih političkih janjičara,  slučaj Perković i referendum o gay brakovima nešto što ih primarno zanima. U trenutku kad voda dođe do gla onda se prijeti prosvjedima, paljenjem zgrada i slično. No posljednje 3 godine ozbiljne pobune protiv političke tiranije na ulici nije bilo.

Međutim, ta odluka među radnicima pobudila je nove strahove od mogućnosti da se pojavi novi rukovoditelj sa zadaćom da ih pošalje kući praznih ruku.

– Zdravka Palavru je Vlada FBiH imenovala i razriješila dužnosti, a mi ga nismo nikada ni smatrali direktorom jer za nas nije uradio ništa. Ovdje je proveo svega 17 dana i uradio inventure svih direkcija, što je očito bilo po nalogu onih koji su ga na to mjesto i postavili. Pečat je na dva dana odnio, a nitko ne zna ni gdje ni zašto, a nakon toga dao ostavku, tako da je moguće sada sve očekivati, kazala je za Dnevni list predsjednica Sindikata Šuma HB Mirjana Zovko.

Ljudi iz Šuma HB kako kaže već 64 mjeseca žive bez plaća i zdravstvenog osiguranja čuvajući državnu imovinu, a kako tvrdi, do posljednjeg daha neće se odreći svojih prava.

– Ako budemo morali izići odavde nakon svega što smo preživjeli, neka nitko ne misli da ćemo to uraditi nijemo i šuteći. Ako dođe netko novi samo radi toga da nas razriješi dužnosti i pošalje kući praznih ruku, što znamo da je moguće, ponijet ćemo sve što budemo mogli i zapaliti zgradu, poručila je Zovko u ime Sindikata Šuma Herceg Bosne.

Jasno je, kako kaže, da se velike politike prelamaju preko Šuma Herceg Bosne i da je krajnji cilj njihova privatizacija, pa se pogodnoj osobi nastoji vrijednost spustiti na jednu marku.

Zdravko Palavra je bio osmi direktor Šuma HB za čije poslove od radnika nitko ništa ne zna, jer nije ni boravio unutar tvrtke niti razgovarao s radnicima. Njegovi prethodnici, kako ističe Zovko, s raspačavanjem državne imovine su započeli davno.

– Još 2007. godine direktor Mladen Paradžik je naše odmaralište u Neumu sa svim objektima i više od deset duluma zemlje procijenio na 26 tisuća maraka, što je svima bilo izvan pameti, kaže Zovko uvjerena da oni koji će privatizirati njihovu imovinu to već odavno znaju.

Da je drukčije, netko bi od predstavnika vlasti u 64 mjeseca našeg kukanja i očaja našao za shodno da nam se pomogne, kaže Zovko.

Tvrdi da je krajem prošle godine u ime svih radnika slala molbu za pomoć svim institucijama, gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, premijeru HNŽ-a Denisu Lasiću, resornom ministru FBiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću, premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, te čak i visokom predstavniku Valentinu Inzku, ali tvrdi, svi su ostali bez odgovora na njihov krik očaja.

– Što će biti, strah me i pomišljati, ali je sasvim sigurno da predstavnici vlasti žele naš problem riješiti, oni bi to mogli uraditi za manje od 24 sata, tvrdi Zovko stavljajući im na dušu sudbine svih radnika Šuma Herceg Bosne kao i njihovih obitelji