Zolja: Džeko je ubio starije supružnike: Vidović: Ti si ih ubila

Rasema Handanović, zvana Zolja svjedokinja Tužiteljstva BiH, izjavila je kako je optuženi Edin Džeko 16. travnja 1993. u selu Trusina kod Konjica ubio stariji bračni par hrvatske nacionalnosti.

Handanović, nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), ispričala je da je Džeko, njen bivši suborac iz jedinice, u bračni par ispalio kraći rafal iz puške.

“Stariji čovjek je pogođen, mislim, u stomak i grudi. Žena je zaplakala i pokleknula preko njega, pretpostavljam da je pogođena u leđa”, rekla je Handanović, koja je osuđena na pet i pol godina zatvora nakon što je u travnju ove godine priznala učešće u ubojstvima u Trusini.

Džekina braniteljica Vasvija Vidović tijekom unakrsnog ispitivanja tvrdila je da je ovo ubojstvo počinila Handanović.

“Ja vam tvrdim da ste vi ovo učinili u prisustvu više ljudi”, kazala je Vidović, što je svjedokinja negirala, rekavši da je “osuđena za što je kriva”.

Prema optužnici, u sklopu napada na Trusinu, Džeko je ubio dvije starice i jednog starca hrvatske nacionalnosti. Handanović je priznala krivicu za učešće u strijeljanju nekoliko civila i zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), što je također optužnicom na teret stavljeno i Džeki.

Nakon ubojstva bračnog para, kako je navela Handanović, pripadnici odreda “Zulfikar” došli su u zaselak Gaj, gdje je ona vidjela šest ili sedam muškaraca u civilnoj i vojnoj odjeći postrojene uza zid.

Handanović je rekla da je tadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Nedžad Hodžić izdao naređenje za strijeljanje muškaraca.

Prije toga, kako je ispričala svjedokinja, Hodžić je preko “motorole” upitao Nihada Bojadžića, tadašnjeg zamjenika zapovjednika “Zulfikara”, što da radi s civilima, a da je ovaj odgovorio da ih pobiju.

“Nedžad je rekao: ‘Streljački vod!’ Jedan mladić je pokušao pobjeći. Onda je Nedžad zavikao da pucamo, i svi smo pucali”, ispričala je svjedokinja, dodavši da je osim nje, između ostalih, pucao i optuženi Džeko.

Na pitanje Obrane je li ona počela pucati prema mladiću prije naređenja, Handanović je odgovorila negativno.

U odvojenom predmetu za zločine u Truisni se, osim Bojadžiću i Hodžiću, sudi i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH.

Suđenje će biti nastavljeno 19. rujna, prenosi BIRN – Justice Report.