Published On: Ned, svi. 26th, 2019
#3rd | By Desk

Znate li koja je povijest ove lijepe mostarske zgrade?

Novoosnovanom domu za učenike (konviktu) dano je ime “Kralj Petar Svačić”, međutim prvobitna namjena ovoga zdanja bila je društveni dom (kasnije Zakladni dom) Hrvatskoga potpornog društva Napredak u Mostaru.

Odluka o izgradnji društvenog doma donesena je na skupštini od 9. listopada 1904. g., a već 4. lipnja 1905. g. za tu namjenu se kupuje zemljište u Liska ulici.

Uz sve poteškoće zgrada je ipak dovršena 1906. g.

U rujnu godine 1919. zbog velikog priljeva seoske djece na školovanje i potrebe njihova smještaja, žurno su se morala isprazniti dva stana u „Zakladnom Domu”.

Od tada se Zakladni dom postupno pretvara u konvikt. Zbog nedostatka primjerenog smještaja za velik broj đaka iz okolnih mjesta Dom se godine 1926.  nadograđuje za još jedan kat.

Već početkom školske godine 1927./1928. mogle su se koristiti sve prostorije.

U njemu je od početka rada ukupno bilo smješteno više od 1350 učenika. Napredak je imao svoju arhivu, knjižnicu, čitaonicu i suvremene učionice, te svoj vrt i farmu, kao i sve što je potrebno za normalan život učenika.

Konvikt je radio bez prekida sve do 1942. g.

Nakon Drugog svjetskog rata zgrada je konfiscirana i pretvorena u Dom zdravlja koji je bio u funkciji sve do ratnih djelovanja 1992. g.

Fotografija: Zgrada HKD Napredak neposredno nakon izgradnje, 1907. g.

Autor: Tibor Vrančić l CIDOM