Znanstveno utvrđeno: Ljudska vrsta postaje sve gluplja

Današnji ljudi znatno su manje inteligentni od svojih predaka, ustvrdio je američki genetičar dr. Gerald Crabtree sa Sveučilišta Stanford. Crabtree je iznio teoriju prema kojoj je prirodna selekcija odavno prestala favorizirati ljudsku inteligenciju, zbog čega smo puno gluplji od pripadnika ljudskog roda koji su živjeli prije nekih 2000 godina.
– Mi smo kao vrsta iznenađujuće intelektualno osjetljivi i možda smo vrhunac inteligencije dostigli u razdoblju prije 2000 do 6000 godina – izjavio je Crabtree za britanski Guardian.
Prema Crabtreeovoj teoriji, kad bismo imali prilike upoznati nekog od antičkih Grka, pokazalo bi se da je punointeligentniji od nas. Razlog je tome, objašnjava znanstvenik, činjenica da je prirodni odabir prestao favorizirati inteligenciju nauštrb nekih drugih karakteristika.
Genetičar je utvrdio da je inteligencija u doba prije nekih 6000 godina bila daleko važnija odlika, jer su se naši preci lovci-sakupljači svakodnevno suočavali sa situacijama u kojima su glavu izvlačili samo najmudriji. Zbog golemog evolucijskog pritiska na drevne pripadnike vrste Homo sapiens iz igre su ispadali tupavci, a pametnisu imali priliku poživjeti i prenijeti svoje gene na potomstvo.
Još je jedan razlog tome što smo sve gluplji, upozorava Crabtree. Prema najnovijim istraživanjima u oblikovanje ljudske inteligencije uključeno između 2000 i 5000 gena, ali na mnogima od njih su, ističe znanstvenik, tijekom vremena nastale mutacije koje oštećuju intelekt.
– Suvremeno ljudsko društvo je snažno uglavnom zahvaljujući vrlini obrazovanja – zaključio je Crabtree.
PSD